Piața imobiliară din Brașov este una dintre cele mai active din țară. Am identificat pentru tine principalele tendințe apărute pe plan local în contextul pandemiei și îți prezentăm cele mai importante date statistice care ne indică mersul pieței în 2020.
Ce se caută?
Interesul potențialilor cumpărători pentru apartamentele din Brașov a scăzut considerabil în contextul pandemiei. În august, cererea pentru acest tip de proprietăți era, în continuare, cu 18% mai mică față de nivelul înregistrat la începutul anului.
În același timp, la nivelul pieței locale cererea pentru case a crescut cu până la 20%, potrivit datelor Imobiliare.ro centralizate de Analize Imobiliare.
O evoluție și mai spectaculoasă a apărut în cazul terenurilor. Din martie, când au fost impuse primele restricții pentru combaterea răspândirii noului coronavirus în rândul populației, interesul potențialilor cumpărători pentru acestea a crescut constant. Până la sfârșitul verii cererea era cu aproape 90% mai mare pe acest segment de piață față de începutul lui 2020.
Nu trebuie să pierdem din vedere faptul că localitățile din județul Brașov sunt vizate de mulți dintre cei care își doresc o casă de vacanță. Pe plan local s-au înregistrat mai multe solicitări pentru casele situate în împrejurimile orașului Brașov, în Cristian sau Ghimbav. Râșnov, o stațiune turistică de interes național unde prețurile sunt ceva mai accesibile, este de asemenea un punct de interes pentru potențialii cumpărători. Zona Bran a fost și ea vizată de cei interesați să-și cumpere o casă de vacanță.
Toate aceste localități oferă alternative bune și pe segmentul terenurilor. Pentru un buget mai redus, Vama Buzăului poate fi o opțiune atractivă, iar pentru cei care își doresc să aibă parte de un peisaj superb Plaiul Foii poate fi cea mai potrivită locație.
Cumpărătorii interesați să investescă într-un apartament, fie pentru uz propriu, fie pentru a-l închiria ulterior, se concentrează, în principal asupra proprietăților situate în centrul istoric al orașului Brașov sau în zona Drumul Poienii.
Trimestrul trecut existau 13.700 de potențiali cumpărători interesați doar de apartamentele și casele scoase la vânzare în acest oraș. Deși cererea a crescut față de intervalul aprilie-iunie, aceasta rămâne cu aproape 20% mai scăzută decât anul trecut, potrivit datelor publicate în cel mai nou raport elaborat de Analize Imobiliare. DESCARCĂ GRATUIT RAPORTUL
Care sunt prețurile?
Prețurile solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în orașul Brașov se mențin sub media înregistrată la nivel național. Metrul pătrat se vinde aici cu 1.217 euro, potrivit Indicelui Imobiliare.ro aferent lunii octombrie.
În ciuda pandemiei, prețul mediu se menține cu circa 7% peste nivelul înregistrat în perioada similară din 2019 și este cu aproape 30 de euro mai mare față de începutul anului.
În Drumul Poienii se găsesc cele mai scumpe apartamente din Brașov. Acestea pot fi achiziționate, în medie, cu 1.810 euro/mp. A doua cea mai scumpă zonă este Șchei-Stupini, unde prețurile au crescut în intervalul T3 2019-T3 2020 cu aproape 40%.
Prețurile terenurilor pot varia între 5-7 euro/mp și cel mult 20 de euro/mp în Vama Buzăului, în funcție de factori precum suprafața, geometria terenului sau accesul la utilități. În zona Glăjerie prețurile pot ajunge până la 20-25 de euro/mp, iar în Plaiul Foii, la poalele munților Piatra Craiului, variază între 10-35 de euro/mp.
Cum merg vânzările?
Circa 3.900 de imobile s-au vândut în Brașov pe parcursul lunii octombrie. Județul Brașov s-a plasat, astfel, pe locul 6 în topul județelor unde s-au tranzacționat cele mai multe case, terenuri și apartamente.
S-a înregistrat o creștere a numărului de imobile vândute pe plan local de 53% în octombrie față de luna anterioară. Acesta a fost al 8-lea cel mai mare avans înregistrat la nivel național.
În Brașov s-au vândut, luna trecută, 360 de terenuri extravilane, în jur de 2.700 de terenuri intravilane, cu și fără construcții, și puțin peste 800 de unități individuale. Spre comparație, în perioada similară a anului trecut aici s-au tranzacționat 132 de terenuri extravilane și în jur de 2.000 de terenuri intravilane, cu și fără construcții. Numărul unităților individuale tranzacționate a fost similar.
În total, aproape 1.000 de case, terenuri și apartamente în plus au făcut obiectul contractelor de vânzare-cumpărare, fapt ce plasează Brașovul pe locul 9 în topul județelor cu cele mai semnificative creșteri față de octombrie 2019.
Mai mult, în primele 10 luni s-au tranzacționat 23.221 imobile în Brașov, în creștere cu 2% față de intervalul similar din 2019. Județul ocupă locul 4 la nivel național, după București, Ilfov și Cluj.
Ce se construiește?
De la începutul anului și până în luna septembrie, dintre cele circa 30.600 de autorizații de construire eliberate la nivel național, 848 au fost date în județul Brașov. Cele mai multe au vizat mediul rural, doar 42 fiind eliberate pentru zona urbană, conform datelor publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Anul trecut, în același interval de timp, 942 dintre cele 32.200 de autorizații de construire eliberate pentru clădiri rezidențiale în întreaga țară au fost acordate în Brașov. Pe tot parcursul lui 2019 s-au eliberat pe plan local circa 1.200 de autorizații.
Stocul de locuințe din județul Brașov cuprindea la finalul anului trecut puțin peste 256.300 de unități. Ponderea locuințelor noi, construite după Revoluție, în total era de aproape 14%, potrivit unui studiu realizat de Cushman & Wakefield Echinox.
Datele provizorii ale Institutului Național de Statistică arată că în primele șase luni din 2020 în Brașov s-au dat în folosință 2.490 de locuințe. Județul se plasează pe locul al patrulea la nivel național, după București, Ilfov și Cluj.
Citește și: Supraofertă pe segmentul închirierilor în trei mari orașe. Prețurile, sub presiune