În România peste 12.000 de case din cadrul proiectelor imobiliare noi au certificare „green”, potrivit ultimului raport realizat de BuildGreen. Majoritatea proiectelor rezidențiale certificate „green” sunt în București, urmate de cele din Cluj – Napoca, Timișoara, Brașov și Iași.
Dintre proiectele construite, 331 de proiecte imobiliare au fost certificate conform principiilor dezvoltării durabile în perioada 2010 – 2020. Acestea includ atât proiectele pe segmentul rezindențial, cât și clădirile de birouri, proiectele de retail, proiectele mixte și cele din industrial.
”Din ce în ce mai multe proiecte rezidențiale din România sunt proiectate și construite conform principiilor dezvoltării durabile și ne așteptăm ca aceste cifre să crească în viitor. Implementarea unei certificări durabile se traduce prin consumuri semnificative de energie, ceea ce face aceste proiecte mai atractive. Toate noile proiecte de birouri din România sunt proiectate și dezvoltate în conformitate cu principiile sustenabilității incluse în diversele scheme de „certificări ecologice” și în viitor vom vedea extinderea lor în segmentele rezidențiale și publice ”, a declarat Răzvan Nica, director general al BuildGreen.
Printre proiectele care au obținut certificarea Green Homes emisă de RoGBC se numără Amber Gardens, Aviatiei Park sau One Herastrau Park și One Mircea Eliade, toate din București, și Wings din Cluj – Napoca, în timp ce printre proiectele certificate BREEAM se numără Luxuria Domenii Residence din București și Vox Vertical Village din Timișoara.
Locuințele incluse într-un proiect rezidențial proiectat și construit conform principiilor durabile, în special pentru cele care adoptă criteriile energetice incluse în schemele internaționale de certificare, au redus consumul de energie cu aproximativ 25% – 50%, în funcție de nivelul de performanță atins și implicit prin investițiile legate de implementarea lor.