Light Dark

Creșterea populației cu aproximativ 7% pe an este unul dintre factorii care fac ca piața imobiliară din Emiratele Arabe Unite să crească cu o viteză amețitoare.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-marina-boats-6-image10225143Creșterea rapidă a populației, într-un ritm de 7% pe an, conduce la crearea unei cereri susținute pe segmentul rezidențial din Emiratele Arabe Unite, potrivit unui raport realizat de Landcorp International. Prețurile proprietăților în creștere continuă din 2009 încoace, în special în Dubai, au dus însă la creșterea inflației și au alimentat îngrijorări legate de o nouă bulă imobiliară, după căderea drastică de acum șase ani.

Dubai, punctul fierbinte

Deși sloganul celui mai cunoscut emirat din cele șapte este ”Do Buy” (”Cumpărați”, în traducere), guvernul a făcut tot posibilul ca acesta să nu fie aplicat și în piața imobiliară, din cauza creșterii prea rapide – prețurile cerute s-au apreciat cu 20-30% doar în perioada noiembrie 2013-ianuarie 2014, în urma anunțului că Dubai va organiza World Expo 2020. Pentru a limita întrucâtva investițiile speculative, autoritățile au dublat taxele pe transferul proprietății de la 2% la 4%, iar Banca Centrală din Emirate a înăsprit condițiile de acordare a creditelor ipotecare. Măsurile au avut succes și lucrurile s-au stabilizat rapid. Potrivit companiei de consultanță imobiliară JLL, piața s-a ”răcit”, cu o creștere de doar 1% a prețurilor în trimestrul al treilea din 2014 (comparativ cu aceeași perioadă din 2013) și cu o scădere de 6% față de trimestrul al doilea al anului trecut. ”Din punctul nostru de vedere, piața rezidențială se apropie de vârf și ne așteptăm la creștere pentru încă 12-18 luni, dar în niciun caz în ritmul pe care l-am văzut. A fost nesustenabil”, spune Craig Plumb, Head of Research, MENA, în cadrul Jones Lang LaSalle (JLL).

În ciuda intervenției autorităților, cererea rămâne încă extrem de puternică și dezvoltările rezidențială continuă într-un ritm susținut. JLL estimează stocul actual de locuințe la peste 380.000 de unități, cu încă 33.000 de locuințe ce vor fi gata până în 2016. Există și interes pentru ansamblurile în fză de proiect, însă au apărut deja temeri că oferta ar putea, la un moment dat, să depășească cererea. În martie 2014 , prețul mediu cerut pentru un apartament era de aproape 500.000 de euro, în timp ce o vilă costa, în medie, 1,1 milioane de euro.

Dubai – una dintre piețele imobiliare cu cea mai rapidă creștere din lume, cu un sistem ”excelent” de taxare, cu un segment suficient de proprietăți pentru închiriere și cu un stoc îndestulător de locuințe noi – reprezintă, potrivit reprezentanților Landcorp International, o destinație atractivă pentru investitorii cu apetit pentru risc.

Condiții de vânzare, taxe, impozite

 Cumpărătorii expatriați trebuie să achite un avans de minimum 25% sau 35%, în funcție de prețul proprietății. Dacă achiziția reprezintă o a doua proprietate, avansul minim crește la 40% din suma de achiziție.

Cumpărătorul plătește comisionul agentului imobiliar, în cuantum de 2% din valoarea tranzacției.

În Dubai nu există o taxă pe achiziția unei proprietăți ci pe transferul acesteia, precum și taxă de timbru. Acestea variază între 1% și 7% din prețul de cumpărare.

Vânzarea trebuie înregistrată la Dubai Land Department, unde se plătește o taxă de registru de 1,5% din preț.

În Dubai nu sunt percepute taxe pe chirie. De asemenea, impozitele pe venit, pe câștiguri de capital și pe profitul companiilor sunt 0%.