Prețurile locuințelor au urmat o ușoară tendință de creștere în 2023, cu 1%, în ciuda tuturor provocărilor de care s-au lovit pe parcursul anului atât cumpărătorii, cât și jucătorii din sectorul de real estate, arată datele Imobiliare.ro. Iată la ce ne putem aștepta în 2024, în opinia reprezentanților SVN România.
“În absența unor noi elemente cu puternic impact negativ asupra situației globale, dar și a economiei locale, estimăm că prețurile pe segmentul rezidențial vor fi stabile, în medie, în 2024, orice fluctuații inerente urmând, cel mai probabil, să nu aibă un impact semnificativ asupra pieței”, ne-a declarat Andrei Sârbu, CEO SVN România, unul dintre cei mai mari jucători activi pe piața de consultanță imobiliară.
Chiar dacă anul a început direct cu o majorare a cotei reduse de TVA de la 5% la 9%, aceasta nu va avea efecte considerabile. Dacă potențialii cumpărători au o nevoie locativă și identifică o proprietate atractivă, diferența de TVA nu va influența negativ decizia de cumpărare în majoritatea cazurilor, sunt de părere reprezentanții SVN România.
În plus, cele mai noi date publicate de compania de consultanță imobiliară arată că accesibilitatea achiziționării unei locuințe noi, fără a apela la finanțare bancară, a ajuns la cel mai bun nivel din istoria modernă a pieței locale. Sunt necesare 86 de salarii medii pe economie la nivel național pentru a cumpăra un apartament nou cu 2 camere în București. Discutăm, practic despre o perioadă de 7,2 ani.
Spre comparație, în ianuarie 2020, înainte de declanșarea pandemiei, aveai nevoie de 104,4 salarii medii naționale (8,7 ani) pentru a face o astfel de achiziție.
Această îmbunătățire a apărut în contextul în care prețurile de tranzacționare nu au avansat semnificativ, în timp ce salariul mediu net a crescut considerabil.
Ce cred cumpărătorii despre evoluția prețurilor în 2024?
Potrivit unui studiu realizat de Imobiliare.ro și compania de cercetare de piață Unlock Market Research, doar 23% dintre cumpărători sunt de părere că pe parcursul acestui an nu se vor înregistra fluctuații semnificative la nivelul prețurilor practicate pe piața imobiliară.
Cei mai mulți dintre ei, mai exact 47%, așteaptă să vadă, în schimb, majorări ale prețurilor locuințelor în 2024. Dintre cumpărătorii care se pregătesc pentru creșteri ale prețurilor, cei mai mulți se gândesc deja că scumpirile vor depăși 10%.