Light Dark

Trei mari obstacole au influențat mersul pieței rezidențiale în 2023, iar dacă acestea vor fi depășite cu succes, 2024 ar putea să dea startul unei creșteri importante în imobiliare. Aflăm mai multe detalii despre principalele aspecte de care va depinde evoluția favorabilă a sectorului de la Daniel Tudor, CEO The Concept. 

Principalele obstacole care au influențat piața rezidențială anul acesta au fost, în opinia, CEO-ului The Concept:

1.Percepția populației că dobânzile la credite sunt ridicate.“În realitate, pentru persoanele fizice, acestea au scăzut semnificativ, dar percepția generală este că încă suntem într-o perioadă de finanțări scumpe pentru populație”, spune Daniel Tudor.

2. Încrederea încă scăzută a populației în propriul viitor economic, dar și în viitorul României în general.

Este un moment istoric în care România se reinventează – vorbim aici despre infrastructura mare de trasport: rutieră, feroviară, aeroportuară, navală; infrastructura energetică; infrastructura logistică; facilități de producție; companii de servicii care cresc semnificativ – și vin o mulțime de resurse către noi”, este de părere CEO-ul The Concept.

“Percepția populației este, însă, departe de aceste miracole pe care România le trăiește și este mai degrabă înspre <insuficient>, <prea lent>, <interese divergente> și așa mai departe”, adaugă el.

3. Războaiele din Ucraina și Israel-Palestina care au contribuit, mai degrabă, la un sentiment de neîncredere și de strângere de resurse pentru zile negre decât de investiții și consum.

Suntem în mijlocul ciclului imobiliar, în perioada de stagnare sau corecție temporară, în funcție de perspectivele economice ale fiecărei zone. Dacă cei trei factori de mai sus se schimbă fundamental, vom asista la startul unei creșteri importante a pieței imobiliare – creștere procentuală an la an cu două cifre atât a numărului de tranzacții, cât și a prețurilor – pe fondul creșterii bruște a cererii pe termen scurt”, spune Daniel Tudor.

Pentru că oferta este limitată pe piața rezidențială, iar procesul de producție de stoc nou este, în general, lent, CEO-ul The Concept consideră că pe termen scurt și mediu se va crea un efect de penurie, care va avantaja creșterea accelerată a prețurilor.

“Pentru că dobânzile nu este posibil să scadă semnificativ în 2024, iar perspectivele de încetare a războaielor sunt mai degrabă pesimiste, probabil că vom asista la o stagnare și în 2024 sau la o creștere moderată de până la 5% a prețurilor și a numărului de tranzacții“, în opinia sa.

Majorarea cotei reduse de TVA de la 5% la 9%, de la 1 ianuarie 2024, pentru locuințele de până la 600.000 de lei, echivalentul a circa 120.000 euro, a influențat deja mersul pieței imobiliare în ultimele luni și își va pune amprenta pe evoluția sa și în 2024, cel puțin în prima parte a anului.

“TVA-ul de 9% a crescut cererea pe termen scurt și a favorizat creșterea numărului de tranzacții noi semnificativ pe final de 2023. Ne așteptăm, însă, să fie un recul în primele două luni ale lui 2024”, explică Daniel Tudor.