Light Dark

Prețurile proprietățile rezidențiale înregistrează în ultima perioadă o decelerare a ritmului de creștere, dar nu trebuie să pierdem din vedere faptul că față de anul 2004 acestea sunt cu aproximativ 70% mai mari, a declarat Dorel Niță, Head of Data and Research Imobiliare.ro și Project Manager AnalizeImobiliare.ro, în cadrul evenimentului Realty Forum 2018 organizat de Business Review. Niță i-a sfătuit, totodată, pe investitori să privească lucrurile pe termen lung și să se gândească la cum vor arăta proiectele lor peste 10-15 ani, cât vor valora acestea și ce fel de comunități se vor dezvolta în jurul lor.

“Dacă analizezi situația pe termen lung observi faptul că începând cu 2004-2005, cel puțin în piața rezidențială, există o creștere a prețurilor de aproximativ 70%. Începând cu 2014, creștere se situează undeva la 30%-40%. Acum, într-adevăr ceea ce sesizăm începând de anul trecut este o moderare a creșterii. De unde eram obișnuiți cu creșteri de preț anuale de aproximativ 10% pe apartamente și case, ritmul de creștere a decelerat și a ajuns undeva la 4%-5% pe an”, a explicat Dorel Niță.

Din punctul său de vedere, în momentul de față există în continuare toate ingredientele necesare pentru o creștere moderată, iar cererea rămâne puternică, chiar dacă persoanele interesate de achiziționarea unei locuințe iau în calcul mai mulți factori înainte de a lua decizia de cumpărare, inclusiv majorarea ROBOR din ultima perioadă.

“Dacă discutăm despre reședințele de județ, cel puțin în Moldova și în Muntenia există mai mult pesimism în piață față de orașele din Ardeal. Acolo oamenii continuă să achiziționeze proprietăți, o fac în cash, iar creșterile de preț sunt mai mari decât în celelalte zone”, a mai adăugat el.

“Eu am toată încrederea că lucrurile, pe termen mediu și lung, vor fi bine, dar este posibil să avem într-adevăr ceva modificări de curs în următoare perioadă”, a conchis Niță.