Light Dark

Asociațiile de proprietari pot obține finanțare europeană pentru mai multe tipuri de lucrări, inclusiv pentru înlocuirea lifturilor.

termoizolatieConsumul de energie este unul dintre factorii pe care potențialii cumpărători îl iau tot mai mult în calcul, mai ales în condițiile în care prețurile la utilități cresc într-un ritm constant și susținut. De aceea, locuințele reabilitate termic au, cel puțin teoretic, un avantaj pe piața vânzărilor de locuințe.

Cei mai mulți dintre noi ne gândim, atunci când spunem ”reabilitare termică”, la termoizolarea blocurilor ”comuniste” cu polistiren, însă eficiența energetică a clădirilor rezidențiale înseamnă mult mai mult decât atât. În contextul adoptării recente a Programului Operaţional Regional 2014-2020, Asociaţia Producătorilor de Polistiren Expandat din România (ROMEPS) invită asociaţiile de proprietari să se documenteze referitor la accesarea finanţărilor europene pentru programele de reabilitare termică.

Lucrările de reabilitare termică sunt incluse în Axa 3.1, de sprijinire a eficienţei energetice, a gestionarii inteligente a energiei şi a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice şi în sectorul locuinţelor. Limita minimă a valorii totale eligibile a proiectelor de reabilitare termică este de 300.000 de euro, iar valoarea maximă eligibilă este 5 milioane de euro.

În Programul Operaţional au fost adoptate o serie de elemente noi, îmbunătăţite şi variante noi de reducere a consumului energetic.

De exemplu, pentru eficienţa energetică a clădirilor rezidenţiale sunt acceptate proiecte pentru:

  • îmbunătățirea izolației termice și hidroizolarea anvelopei clădirii (pereți exteriori, ferestre, tâmplărie, planșeu superior, planșeu peste subsol), șarpantelor și învelitoarelor inclusiv măsuri de consolidare;
  • reabilitarea și modernizarea instalaţiei de distribuţie a agentului termic – încălzire şi apă caldă de consum, parte comună a clădirii tip bloc de locuinţe, inclusiv montarea de robinete cu cap termostatic, etc.
  • modernizarea sistemului de încălzire: repararea/înlocuirea centralei termice de bloc/scară; achiziționarea și instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei din surse regenerabile – panouri solare termice, panouri solare electrice, pompe de căldura şi/sau centrale termice pe biomasa, etc.;
  • înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent din spațiile comune cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață;
  • implementarea sistemelor de management al funcționării consumurilor energetice: achiziționarea și instalarea sistemelor inteligente pentru promovarea și gestionarea energiei electrice;
  • orice alte activități care conduc la îndeplinirea realizării obiectivelor proiectului (înlocuirea lifturilor și a circuitelor electrice în părțile comune – scări, subsol, lucrări de demontare a instalațiilor și echipamentelor montate, lucrări de reparații la fațade etc.);
  • realizarea de strategii pentru eficiență energetică (ex. Strategii de reducere a CO2) care au proiecte implementate prin POR 2014 – 2020.

ROMEPS recomandă beneficiarilor să acorde o atenţie deosebită calităţii materialelor folosite în acestei lucrări, pentru obţinerea unei eficienţe energetice reale. “Asociaţiile de proprietari trebuie să fie informate pe tema programelor de finanţare pentru lucrările de reabilitare termică. De asemenea, recomandăm implicarea directă şi o atenţie deosebită la calitatea materialelor termoizolante folosite, aspect esenţial în atingerea eficienţei energetice dorite. Ca asociație, punem la dispoziţie tuturor celor interesaţi know-how-ul şi experienţa noastră. Mai mult, de luna viitoare vom demara o serie de acțiuni în întreaga ţară, în parteneriat cu Liga Habitat, prin care vom educa şi informa potenţialii beneficiari”, a declarat Delia Filip, director executiv al ROMEPS.

Mai multe informaţii despre POR 2014-2010 pot fi accesate aici.