Light Dark

Unele dintre cele mai ieftine locuințe noi din regiune pot fi găsite în România, potrivit studiului Deloitte Property Index 2023.

Prețul mediu se situează în jurul valorii de 1.417 euro/mp, fapt ce plasează țara noastră la coada clasamentului european, alături de Grecia și Bosnia și Herțegovina. În cazul acestora din urmă, locuințele noi se vând cu 1.330 de euro/mp, respectiv cu 1.237 de euro/mp.

De altfel, nu există la ora actuală țări în regiune unde prețurile locuințelor noi să nu depășească pragul de 1.000 de euro/mp.

La polul opus se află Austria unde locuințele noi se vindeau în 2022 cu 4.925 de euro/mp, potrivit studiului care analizează mersul pieței rezidențiale în marile orașe din 27 de țări.

Germania și Franța ocupă următoarele două locuri în clasamentul țărilor cu cele mai scumpe locuințe noi, cu prețuri care se situează în jurul valorilor de 4.800 de euro/mp, respectiv de 4.639 de euro/mp.

Câte salarii sunt necesare pentru a cumpăra o locuință

Un român are nevoie, în medie, de 6,3 salarii anuale brute pentru a-și permite achiziția unei locuințe cu o suprafață de 70 de mp, lucru care ne plasează pe locul al șaselea în topul accesibilității.

Similar, un italian trebuie să strângă 6,2 salarii. În Slovenia sunt de ajuns 5,6 salarii anuale brute pentru a cumpăra o locuință de o suprafață de 70 de mp, iar în Danemarca 5. În Belgia și în Norvegia sunt necesare între 4 și 5 salarii anuale brute pentru a face o astfel de achiziție.

Spre comparație, cel mai scăzut grad de accesibilitate se înregistrează în Slovacia unde ai nevoie de 14 salarii pentru a cumpăra o locuință de 70 de mp.

Cât de tentantă este alternativa închirierilor

Interesul pentru achiziția de locuințe se situează la nivel național pe un ușor trend descendent față de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate în cel mai nou raport Imobiliare.ro Market 360, aferent intervalului aprilie-iulie 2023,

Astfel, în intervalul menționat dintr-un total de aproximativ 107.200 de potențiali cumpărători care și-au căutat un apartament sau o casă pe Imobiliare.ro doar în șase dintre cele mai mari orașe din țară, mai bine de 66.000 au fost interesați de proprietățile din Capitală, în timp ce 10.400 și-au dorit o locuință în Cluj-Napoca.

În schimb, cererea pe segmentul închirierilor s-a majorat, în total, față de anul trecut cu 30% la nivelul celor șase mari orașe analizate. Astfel, în același interval de timp, mai bine de 52.000 de potențiali chiriași au vrut un apartament sau o casă în București, în timp ce 11.600 și-au arătat interesul față de proprietățile din Cluj-Napoca.

Descarcă AICI cel mai nou raport Imobiliare.ro Market 360 pentru informații detaliate despre mersul pieței rezidențiale din cele mai mari orașe ale țării.

“Chiriile sunt în creștere în România. Chiar și lunile în care sezonalitatea ar fi dictat un nivel mai scăzut, acestea au continuat să crească. Avem majorări de prețuri cuprinse între 6%-7% pe an în Timișoara și chiar spre 23% în Constanța”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, în cadrul unei apariții la postul de televiziune Euronews România.

“Acest lucru apare pe fondul unui cumul de factori. În primul rând este un efect care vine din piața vânzărilor de locuințe unde numărul de tranzacții este în scădere. Nevoia de locuire există, numărul de livrări scade, deci cererea devine mai mare și oferta se restrânge pe chirii”, a mai adăugat el.

Ne puteam aștepta, totodată, să vedem noi majorări în următoarea perioadă pe segmentul închirierilor, odată cu apropierea noului an universitar. “În orașe universitare, precum București, Timișoara, Cluj-Napoca sau Iași, cererea va crește în mod organic cu 20%-25% în această perioadă, ceea ce va pune presiune pe prețuri. Chiriile vor avea tendința să crească, iar proprietarii vor avea tendința să speculeze această cerere mare mai ales în contextul în care oferta este, în continuare, mică”, a mai menționat Crainic în cadrul apariției televizate.