Light Dark

Managerii firmelor din construcții anticipează o creștere moderată a activității în domeniu în următoarele luni.

În activitatea de construcții se va înregistra în intervalul august-octombrie 2023 o creștere moderată a volumului producției (sold conjunctural +8%), potrivit estimărilor făcute de managerii din domeniu și prezentate într-o anchetă de conjunctură realizată de Institutul Național de Statistică (INS).

Tot aceștia anticipează o tendință de relativă stabilitate a numărului de salariați în următoarea perioadă (sold conjunctural +3%).

În privința prețurilor lucrărilor de construcții, se preconizează o creștere a acestora (sold conjunctural +28%).

O tendință de creștere moderată a activității, dar și a numărului de angajați și a prețurilor este anticipată și în sectorul comerțului cu amănuntul. În privința numărului de salariați, în industria prelucrătoare și în sectorul serviciilor se estimează o relativă stabilitate în perioada august-octombrie 2023.

Infografic: Tendințe ale activității economice. Sursă INS

Soldul conjunctural indică percepția managerilor întreprinderlor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creșterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obținut ca diferență între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului și procentajul celor care au indicat varianta negativă. În eșantion sunt incluse 1.361 de firme din construcții.