Light Dark

În cele șase centre regionale analizate, intenția de  achiziție a proprietăților rezidențiale ne indică o  îmbunatățire față de ultimul trimestru al anului 2022,  astfel că potențialii cumpărători care au generat un lead (intenție de contact) în portalul Imobiliare.ro au fost în  medie cu 20% mai mulți față de trimestrul anterior. Totuși, față de aceeași perioadă a anului trecut, se  observă o scădere în medie cu 12% a interesului de  achiziție.

Andreea Popa, Senior Consultant Imobiliare.ro Market 360

București se menține cu cea mai mare cerere de  proprietăți rezidențiale, respectiv aproximativ 70.000  potențiali cumpărători, raportând în același timp o  scădere a interesului de achiziție cu 8% față de  Trimestrul I 2022, dar o creștere în medie cu 30% față de  ultimul trimestru al anului anterior.

Cea mai mică scădere raportată la Trimestrul I 2022 este  observată în Cluj-Napoca, unde potențialii cumpărători  care au generat un lead în portalul Imobiliare.ro sunt în  medie cu 2% mai puțini în Trimestrul I 2023, dar o  creștere de 30% față de ultimul trimestru al anului anterior.

Conform datelor raportate de ANCPI, în primele trei luni  ale anului acesta s-au tranzacționat 138.034 unități  individuale, în scădere cu 19% față de primele 3 luni ale  anului anterior. Totuși, conform raportărilor, în fiecare an luna martie este prima lună în care vânzările de  proprietăți imobiliare sunt mai crescute față de primele  două luni ale anului. Procentul de creștere din 2023 este  același cu cel din anul anterior, respectiv 20% creștere a  vânzărilor de proprietăți față de luna februarie.

Dacă din punct de vedere al cererii observăm o scădere, aceeași situație este și în cazul ofertei. Astfel, proprietățile listate la vânzare în primele trei luni ale  anului curent indică o diminuare a ofertei în medie cu  19% în principalele șase orașe din țară, iar proprietățile  nou introduse în piață în aceeași perioadă analizată  evidențiază o scădere de aproximativ 30% a ofertei. Raportul dintre cerere și ofertă se menține astfel în echilibru, pe o piață mai redusă, ceea ce explică în mare  parte de ce prețurile, deși se află într-o continuă dinamică, nu scad.

În același timp, există corecții inerente, în anumite zone și pe anumite segmente, în special pe mass-market,  segment dependent în mare măsură de cumpărătorii  care apelează la un credit bancar. Totodată, față de ultimele trei luni ale anului anterior, prețurile au continuat să crească într-un ritm mai lent. Cel mai mare preț solicitat se menține în Cluj-Napoca, respectiv 2.420 euro, fapt care indică o creștere trimestrială de 0,3% și  anuală de 8%.

În Capitală prețul mediu este situat la valoarea de 1.660 euro, în ușoară scădere față de trimestrul anterior și în creștere cu 0,5% față de Trimestrul I 2022.

Cel mai accesibil oraș, prin prisma raportului venit mediu  – preț mediu este în acest moment Timișoara.

Închirierile proprietăților rezidențiale

Vești bune vin de pe piața închirierilor unde, aceleași  șase mari centre regionale ne indică o creștere a cererii  în medie cu 20% față de perioada similară a anului  anterior.

Capitala se poziționează pe primul loc în top ca volum al cererii, peste 50.000 de potențiali chiriași căutându-și o  locuință în portalul Imobiliare.ro, în creștere cu 25% față  de începutul anului 2022.

Deși volumul de cerere este mai mic comparativ cu Capitala, cei aproape 9.000 de potențiali chiriași din Cluj-Napoca indică cea mai mare creștere a interesului  de închiriere, cu 43% peste aceeași perioadă a anului anterior. O menținere a cererii de închiriere se observă în Iași, iar Constanța indică o scădere în medie cu 6% față de  Trimestrul I 2022.

Oferta pieței de închiriere scade în medie cu 11% în ultimele 12 luni, iar proprietățile nou introduse în piață în  aceeași perioadă analizata evidențiază o scădere de  aproximativ 7% a ofertei.

În București, un chiriaș trebuie să scoată din buzunar în medie 9 euro/mp, cu 14% mai mult ca în perioada similară  a anului trecut și chiar mai mult în Cluj-Napoca, unde la  nivelul pieței s-a simțit un avans aproape la fel de mare  ca în Capitala.

Concluzii:

Încă din a doua parte a anului 2022 am putut sesiza o  reducere a interesului de achiziție în marile orașe din  țară, tot mai mulți români arătându-se interesați de  opțiunea închirierii unei locuințe. Odată însă cu cererea,  atât vânzarea cât și închirierea de proprietăți au  înregistrat o scădere a ofertei. Piața nouă a continuat să  fie afectată de ritmul încetinit de dezvoltare. Creșterea prețurilor materialelor de construcție, creșterea  salariilor în construcții corelată cu o ofertă mică a forței  de muncă și, nu în ultimul rând, îngreunarea obținerii  autorizațiilor de construire, iar impactul acestor factori  se va simți în continuare la nivelul pieței anul acesta și  posibil în 2024, oferta disponibilă urmând să fie tot mai  limitată.

Cumpărătorii s-au confruntat la rândul lor cu numeroase  dificultăți, printre care amintim creșterea ratei dobânzii  bancare, înăsprirea condițiilor de creditare, creșterea  inflației etc. Este firesc ca toți acești factori economici să inducă o stare de nesiguranță, care conduce la  amânarea deciziei de achiziție.

Este perioada în care vânzătorul dorește să mențină  prețul, cumpărătorul se așteaptă la un preț de vânzare  mai mic decât cel al ofertei, iar agentul imobiliar este cel  care intervine și își evidențiază întreg arsenalul de  cunoștinte și abilități de vânzare oferind cea mai bună  consiliere atât vânzătorului, cât și cumpărătorului.

Andreea Popa Senior, Consultant Imobiliare.ro Market 360

Citește și: Opinie Cătălin Priscorniță, CEO Blitz: Piața imobiliară în anul 2023: adaptare, echilibru și o cerere în creștere pentru case

Citește și: Timpul necesar pentru tranzacționarea unui apartament. Cum a evoluat trimestrul trecut marja de negociere în marile orașe?