Light Dark

Nu dacă, ci ”când și cu cât mai scad prețurile la  imobiliare?” a fost întrebarea de pe buzele tuturor încă  de la finele anului trecut. În ciuda previziunilor alarmiste  din media, că piața imobiliară ar fi devastată sau că ar fi în  cădere, privind lucrurile retrospectiv, la rece, constatăm  că realitatea din piață a fost, de fapt, alta. Piața nu a fost  în scădere, ci într-o continuă adaptare la noile condiții  economice și în căutarea stării de echilibru.

Anul trecut a fost un an excepțional de bun, cu foarte  multe tranzacții, în ciuda contextului internațional  geopolitic de război și a contextului economic de inflație.  Toate însă au un cost, iar anul 2023 a debutat cu mai  puține tranzacții, în ciuda prețurilor la imobiliare în  scădere.

Vânzătorii încă dictează prețurile

Piața imobiliară din 2023 continuă să fie, deși tot mai  puțin, o ”piață a vânzătorilor”. Practic acest lucru  înseamnă că vânzătorii încă mai pot cere prețul dorit  pentru că încă-și permit și pentru că telefonul mai sună.  Din cauza prețurilor și a ratelor tot mai mari însă,  cumpărătorii se răresc, iar cei care se gândesc să  cumpere, sunt tot mai cumpătați și mai calculați în  decizia de cumpărare.

Cererea este, așadar, în scădere, dar în scădere este și  oferta. În timp ce cumpărătorii reflectează dacă să  cumpere sau nu, dezvoltatorii își iau, la rândul lor, pauze de gândire.  Din cauza creșterilor noi de prețuri la materialele de  construcție și a problemei stocurilor, mulți dezvoltatori  au dus costurile în zona de ”apartamente ieftine” sau au  pus pe ”așteptare” proiectele, de teama de a nu rămâne  cu banii investiți în construcții nefinalizate.

Casele bat apartamentele

Surpriza debutului de an a fost, în schimb, cererea  crescândă pentru case, echivalentă cu cererea de  apartamente, care în anii trecuți era la jumătate.  Raționamentul cumpărătorilor de case pare să fie unul  previzibil – ”Decât să dau 150 de mii de euro pentru un  apartament, mai bine mai plusez bugetul cu încă 30-50  de mii și-mi iau o casă chiar dacă este într-o zona  limitrofă cu o suprafață utilă și de teren mai mică!”

Pentru prima dată în istoria de 13 ani a companiei pe care  o conduc, cererile pentru case au ajuns la paritate cu  cererile de apartamente, ceea ce nu e deloc  surprinzător, având în vedere contextul și tendințele tot  mai clar conturate de după pandemie.

Munca de acasă dictează în continuare regulile din piața  imobiliară și face ca nevoia de spațiu în intimitatea  propriei case să devină prioritară.

O altă noutate absolută a începutului de an a fost  dinamica cu totul specială de pe segmentul de business.  Dacă tranzacțiile de pe segmentul rezidențial au dat  semne de încetineală, pe segmentul de business, în  schimb, tranzacțiile au avut o evoluție foarte bună.

Pe zona de spații comerciale și industrial, multe orașe au  fost pe trend de creștere. În special Vestul și Centrul au  devenit extrem de atractive pentru marii retaileri și  operatori în logistică, precum și corporații  multinaționale, grație apropierii de graniță dar și a  infrastructurii bine dezvoltate, care le asigură un mediu  favorabil de dezvoltare.

*** Anul trecut am avut un număr de tranzacții și prețuri  record, prin urmare a fost un an fabulos și efervescent,  dar numai în aparență! Adevărul este că cererea exaltată  din piață a fost mult prea mare pentru oferta deficitară,  care nu avea cum să țină pasul.

Acest dezechilibru putea fi rezolvat doar printr-o  creștere accelerată de prețuri, ceea ce s-a și întâmplat,  iar spre finele anului în mai toate orașele, prețurile la  apartamente au crescut!

Abia în primul trimestru al lui 2023 prețurile au decelerat  și am putut simți cu toții un oarecare echilibru între  cerere și ofertă, care, în piață, înseamnă un singur lucru –  stabilitate de prețuri!

Deci așteptările potrivit cărora prețurile ajung la  jumătate din nivelul anului 2022 sunt nerealiste și e cazul  să le abandonăm cu toții!  La modul cum se prezintă acum lucrurile, ne mai putem  aștepta la cel mult o scădere ușoară de maxim 10-15%  față de prețurile record de la finele anului trecut.

Cătălin Priscorniță, CEO Blitz

Citește și: Timpul necesar pentru tranzacționarea unui apartament. Cum a evoluat trimestrul trecut marja de negociere în marile orașe?

Citește și: Număr record de participanți la Imobiliare.ro HUB Național. Peste 1000 de profesioniști s-au reunit în cel mai amplu eveniment al anului în real estate

Citește și: Imobiliare.ro: Chiriile în marile orașe din țară au continuat să crească în luna mai