Nu dacă, ci ”când și cu cât mai scad prețurile la imobiliare?” a fost întrebarea de pe buzele tuturor încă de la finele anului trecut. În ciuda previziunilor alarmiste din media, că piața imobiliară ar fi devastată sau că ar fi în cădere, privind lucrurile retrospectiv, la rece, constatăm că realitatea din piață a fost, de fapt, alta. Piața nu a fost în scădere, ci într-o continuă adaptare la noile condiții economice și în căutarea stării de echilibru.
Anul trecut a fost un an excepțional de bun, cu foarte multe tranzacții, în ciuda contextului internațional geopolitic de război și a contextului economic de inflație. Toate însă au un cost, iar anul 2023 a debutat cu mai puține tranzacții, în ciuda prețurilor la imobiliare în scădere.
Vânzătorii încă dictează prețurile
Piața imobiliară din 2023 continuă să fie, deși tot mai puțin, o ”piață a vânzătorilor”. Practic acest lucru înseamnă că vânzătorii încă mai pot cere prețul dorit pentru că încă-și permit și pentru că telefonul mai sună. Din cauza prețurilor și a ratelor tot mai mari însă, cumpărătorii se răresc, iar cei care se gândesc să cumpere, sunt tot mai cumpătați și mai calculați în decizia de cumpărare.
Cererea este, așadar, în scădere, dar în scădere este și oferta. În timp ce cumpărătorii reflectează dacă să cumpere sau nu, dezvoltatorii își iau, la rândul lor, pauze de gândire. Din cauza creșterilor noi de prețuri la materialele de construcție și a problemei stocurilor, mulți dezvoltatori au dus costurile în zona de ”apartamente ieftine” sau au pus pe ”așteptare” proiectele, de teama de a nu rămâne cu banii investiți în construcții nefinalizate.
Casele bat apartamentele
Surpriza debutului de an a fost, în schimb, cererea crescândă pentru case, echivalentă cu cererea de apartamente, care în anii trecuți era la jumătate. Raționamentul cumpărătorilor de case pare să fie unul previzibil – ”Decât să dau 150 de mii de euro pentru un apartament, mai bine mai plusez bugetul cu încă 30-50 de mii și-mi iau o casă chiar dacă este într-o zona limitrofă cu o suprafață utilă și de teren mai mică!”
Pentru prima dată în istoria de 13 ani a companiei pe care o conduc, cererile pentru case au ajuns la paritate cu cererile de apartamente, ceea ce nu e deloc surprinzător, având în vedere contextul și tendințele tot mai clar conturate de după pandemie.
Munca de acasă dictează în continuare regulile din piața imobiliară și face ca nevoia de spațiu în intimitatea propriei case să devină prioritară.
O altă noutate absolută a începutului de an a fost dinamica cu totul specială de pe segmentul de business. Dacă tranzacțiile de pe segmentul rezidențial au dat semne de încetineală, pe segmentul de business, în schimb, tranzacțiile au avut o evoluție foarte bună.
Pe zona de spații comerciale și industrial, multe orașe au fost pe trend de creștere. În special Vestul și Centrul au devenit extrem de atractive pentru marii retaileri și operatori în logistică, precum și corporații multinaționale, grație apropierii de graniță dar și a infrastructurii bine dezvoltate, care le asigură un mediu favorabil de dezvoltare.
*** Anul trecut am avut un număr de tranzacții și prețuri record, prin urmare a fost un an fabulos și efervescent, dar numai în aparență! Adevărul este că cererea exaltată din piață a fost mult prea mare pentru oferta deficitară, care nu avea cum să țină pasul.
Acest dezechilibru putea fi rezolvat doar printr-o creștere accelerată de prețuri, ceea ce s-a și întâmplat, iar spre finele anului în mai toate orașele, prețurile la apartamente au crescut!
Abia în primul trimestru al lui 2023 prețurile au decelerat și am putut simți cu toții un oarecare echilibru între cerere și ofertă, care, în piață, înseamnă un singur lucru – stabilitate de prețuri!
Deci așteptările potrivit cărora prețurile ajung la jumătate din nivelul anului 2022 sunt nerealiste și e cazul să le abandonăm cu toții! La modul cum se prezintă acum lucrurile, ne mai putem aștepta la cel mult o scădere ușoară de maxim 10-15% față de prețurile record de la finele anului trecut.
Cătălin Priscorniță, CEO Blitz
Citește și: Imobiliare.ro: Chiriile în marile orașe din țară au continuat să crească în luna mai