Light Dark

Prețurile solicitate de proprietari și dezvoltatori continuă să crească, atât la nivel național, cât și în cazul locuințelor aflate în marile orașe. Luna trecută media națională a depășit pragul de 1.600 euro/mp util, în 12 luni fiind vizibile diferențe de preț de aproape 12%, arată Indicele Imobiliare.ro.

Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din țară pentru cumpărătorii de apartamente. Prețul mediu solicitat pentru locuințele listate la vânzare a ajuns la 2.777 euro/mp util, după o creștere cu aproape 13% într-un an.

Locul al doilea în clasamentul național este ocupat de Brașov. În cazul orașului de la poalele Tâmpei avansul a fost chiar mai puternic, cu aproape 20%, dacă raportăm luna iunie la perioada similară a anului trecut. Apartamentele se vând, în medie, cu 1.911 euro/mp util.

Capitala ocupă poziția a treia în top cu un preț mediu de 1.745 euro/mp util. Apartamentele se vindeau la începutul verii trecute cu 1.541 euro/mp util.

Un avans cu 10% a putut fi observat și în cazul prețurilor din Constanța. Proprietarii solicită, în medie, 1.666 euro/mp util pentru apartamentele listate la vânzare.

O majorare similară a putut fi observată în ultimul an și în cazul prețurilor solicitate pentru apartamentele din Timișoara. Acestea rămân, însă, mai accesibile, prețul mediu de listare la vânzare ajungând luna trecută la 1.616 euro/mp util.

Apartamentele din Iași se vând cu cele mai mici prețuri, dacă ne raportăm la proprietățile disponibile pe piață în cele mai mari centre regionale din țară. Prețul mediu solicitat pentru acestea abia depășește pragul de 1.600 euro/mp util, chiar și după o creștere consistentă în ultimele 12 luni, mai exact cu aproape 15%.

La nivel județean, Iașiul a devenit în prima jumătate a anului a doua cea mai mare piață rezidențială din România, după București-Ilfov, depășind în premieră celelalte piețe rezgionale în privința numărului de locuințe tranzacționate. Discutăm despre o creștere cu aproximativ 71% comparativ cu prima jumătate a anului anterior.

Apartamentele noi din București și Timișoara s-au scumpit cel mai mult în ultimul an

Prețurile solicitate pentru apartamentele noi, finalizate începând cu 2020, au crescut cel mai mult pe parcursul ultimelor 12 luni în București și în Timișoara, conform Indicelui Imobiliare.

În Capitală avansul a fost cu aproape 23%, de la o medie de 1.559 euro/mp în iunie 2023 la 1.910 euro/mp luna trecută. În cazul orașului de pe Bega prețul mediu solicitat pe segmentul nou al pieței s-a majorat cu 22%, ajung în momentul de față la o medie de 1.968 euro/mp util.

Citește și: Cash sau credit: Cum se achită locuințele în București?

Deși prețurile au crescut într-un ritm ușor mai temperat, în Cluj-Napoca întâlnim cele mai scumpe apartamente noi. Prețul mediu solicitat pentru aceste proprietăți se apropie de 3.150 euro/mp util.

Scumpiri cu 12%-13% au putut fi observate și în cazul proprietăților din Iași și din Brașov. Cel mai mic avans la nivel prețurilor de listare pentru apartamentele noi s-a înregistrat în Constanța, mai exact cu doar 6%.