Light Dark

2022 este și va rămâne un an marcat de pandemie – fenomen care în economia globală a adus deja o inflație generalizată, fără precedent în istoria globală.

Răzvan Cuc Președinte RE/MAX România

Ca atare și în România simțim fenomenul de inflație, care dincolo de coșul zilnic a adus deja creșteri semnificative la materialele de construcție și carburanți. Acest fenomen deja prezent în viețile noastre – inflația – va fi dublat ca și efect de recentele majorări explozive ale prețurilor la energie electrică și gaze, care vor impacta toate ramurile economiei și implicit o parte dominantă a componentelor de cost din construcții.

Deși greu de anticipat, prin informațiile colectate de cei 800 de membrii RE/MAX activi la nivelul întregii piețe imobiliare, vedem pentru 2022 o creștere semnificativă a prețurilor apartamentelor noi, de peste 10% în medie, urmând ca și restul pieței imobiliare să urmeze acest trend. Un alt element care contribuie și el la creșterea prețurilor în marile orașe vine dintr-o birocratizare excesivă pe care dezvoltatorii o reclamă la adresa administrațiilor locale – primăriile și consiliile județene – și care îngreunează sever eliberarea autorizațiilor de construire, frânând astfel ritmul de livrare de noi unități locative, care sub presiunea cererii contribuie la creșterea prețurilor.

Începutul de an a adus o precauție suplimentară în comportamentul unor dezvoltatori care, din cauza creșterii galopante a costurilor de construire, au oprit vânzările din fazele de șantier, construiesc acum “pe stoc” și amână vânzările până în faza finală de execuție, când au o perspectivă clară a costului final și pot controla marjele prin prețul de vânzare “la gata”.

Într-un scenariu mai pesimist de evoluție al prețurilor, ținând cont de creșterile de peste 100% din ultimul an la o mare parte din componentele cheie ale materialelor de construcții – ca de exemplu fierul, lemnul, sticla, cărămida și altele – putem vedea aprecieri și de peste 20% în unele orașe și pe unele segmente ale pieței imobiliare.

Imobiliarele însă vor rămâne în continuare poate cel mai popular vehicul de transport a valorii și conservare a capitalurilor în timp, fapt ce va continua să atragă investiții de toate tipurile – de la cele personale și familiale, până la investitori instituționali globali – ceea ce va crea o presiune suplimentară în piață.

Astfel, 2022 va fi un an interesant, plin de incertitudini, însă cu multe oportunități potențiale pentru jucătorii informați și cu apetit la risc – motiv pentru care cred necesară consultarea unui agent imobiliar profesionist, angajat pentru o reprezentare exclusivă, care astfel poate să contribuie decisiv la realizarea unei tranzacții de succes. Iar aici agenții RE/MAX sunt o primă opțiune, ca parte din cea mai mare rețea națională si globală de agenți imobiliari profesioniști.

Răzvan Cuc Președinte RE/MAX România

Citește și: Imobiliare.ro: prețurile locuințelor și-au menținut tendința ascendentă în T4 2021, pe fondul unei cereri solvabile solide