Circa 400 de profesioniști în real estate au luat parte la cele două evenimente din seria evenimentelor Imobiliare.ro Hub, organizate la Brașov și în Sibiu. Ediția de toamnă Imobiliare.ro Hub se va încheia săptămâna viitoare, la Iași.
Scad prețurile locuințelor? Ce se întâmplă cu piața imobiliară în contextul actual? Aceste întrebări marchează începutul toamnei și s-au propagat în rândul cumpărătorilor și al investitorilor pe fondul mesajelor contradictorii apărute în piață. În cadrul evenimentului Imobiliare.ro Hub Brașov, discuțiile dintre cei mai importanți jucători din piața imobiliară au fost împărțite.
În panelul moderat de Răzvan Ionescu, din partea Imobiliare.ro, „Piața imobiliară în vremuri incerte,” care i-a adus pe scenă pe Răzvan Calița – Managing Partner la SVN Brașov, Radu Vâlsan – manager RE/MAX Central, Romina Dovleac – director marketing și vânzări SunnyVille, Alex Muntean – manager iAdvise și Ovidiu Lăzărescu, director de vânzări One66, au existat opinii diferite.
Pe de-o parte au fost prezentate argumente de tabăra celor convinși că prețurile vor scădea cât de curând, în unele orașe au început deja, de cealaltă parte, specialiști care au argumentat creșteri inevitabile ale prețurilor susținute, printre altele, de factori precum majorarea costurilor din construcții și criza de personal din acest domeniu.
Iată cum au răspuns la aceste întrebări speakerii invitați să ia parte la panelul de dezbateri organizat la Imobiliare.ro Hub Brașov 2022, evenimentul anului pentru profesioniștii în imobiliare, eveniment la care au fost prezenți peste 250 de agenți imobiliari și dezvoltatori.
Alex Muntean – manager iAdvise: În ultima perioadă a trebuit să muncim mai mult. Minimum 8 ore pe zi. Am cerut agenților să își dedice mai mult timp muncii de agent. Oferta a scăzut cu 30%, cererea cu 40% în ultimele trei luni. Cred că în perioada următoare va exista o răsturnare de situație, poate chiar o corecție. Luna trecută a fost prima lună în care au scăzut prețurile cu 26 euro/ mp.”
Răzvan Calița – Managing Partner la SVN: “Astăzi, pe segmentul rezidențial nou, cererea este mare pentru proiectele finalizate. Finanțarea proiectelor noi este din ce în ce mai grea datorită neîncrederii, nu datorită faptului că nu sunt bani în piață. Neîncredere datorită contextului – criza din Ucraina.
Datele noastre sunt diferite. În primele trei trimestre avem o creștere de 2,6%, față de aceeași perioadă a anului trecut. În anul 2021, față de anul 2020, avem o creștere de 75% a tranzacțiillor, iar în anul 2020, față de 2019, cu 0,8%.”
Ovidiu Lăzărescu, director de vânzări One66: “În perioada de criză se vinde bine luxul. Am avut avantajul să începem vânzările din timp și suntem avantajați pentru că nu intrăm în concurență cu niciun dezvoltator. Într-o piață incertă, este adevărat că produsul de lux este ultimul care pică. În concluzie, trebuie să ne adaptăm oricărui context.”
Radu Vâlsan – manager RE/MAX Central, a ținut să sublinieze că importantă este adaptarea. “De-a lungul perioadelor grele din imobiliare, ne-am adaptat. Noi am avut creșteri, cu toate problemele care se întâmplă pe plan extern (războiul).
Romina Dovleac – director marketing și vânzări SunnyVille: Pe noi ne-a prins perioada aceasta cu ultimele apartamente de pe stoc. Dar observ o scadere de la leaduri: de la 200, câte primeam înainte, la 70. Noi am mers pe tranparență și am discutat deschis despre ce se întâmpla.
Datele prezentate de Andreea Popa, din partea Market 360, platforma de business intelligence a Imobiliare.ro, au arătat că pe piața din Brașov anii 2019-2021 au adus cele mai bune rezultate pentru piața rezidențială din această regiune, iar numărul de tranzacții a atins o cifră record în 2021 (11.040), față de 6.950 în 2019 și 7.500 în 2020.
“Anul 2022 indică o scădere a interesului de achiziție pentru apartamente (-30% față de 2021), însă scădere se mai poate observa și în oferta pieței. Este nevoie în continuare de livrarea de proprietăți noi care să echilibreze cererea cu oferta pieței”, a subliniat Andreea Popa, analist în cadrul Imobiliare.ro .
Totodată datele mai arată că în Trimestrul II 2022, pragul de 1.560 euro mp/util pentru apartamentele aflate la vânzare indică o creștere a prețului cu aprox. +40% în 3 ani și +13% în 12 luni. Cererea pentru apartamentele aflate la închiriere T3 2022 indică o creștere cu +16% raportat la ultimele 12 luni și cea mai mare cerere din toată perioada analizată, iar oferta indică o scădere cu -22% față de anul anterior.
În concluzie, Andreea Popa a afirmat că este de așteptat ca prețurile chiriilor să continue o creștere trimestrială, pe fondul cererii mari și ofertei în scădere.
Citește și: Imobiliare.ro: Septembrie aduce corecții de preț pe anumite segmente mass-market