Se vinde primul și cel mai vechi cazino din România. Proprietatea este redusă cu 450.000 de euro

Renumitul Cazino Slănic-Moldova, o proprietate istorică emblematică, este acum disponibil la prețul remarcabil de 1.450.000 € (redus de la 1.900.000 €), după cum anunță Sotheby’s Romania.

Construit în 1892-1894 de către pietrari italieni, conform planurilor a trei arhitecți, George Sterian, H. Rick și Nicolae Ghica-Budești, Cazinoul Slănic-Moldova deține distincția de a fi primul cazinou din România. Acesta a fost o componentă vitală a viziunii strategice a Regelui Carol I de a dezvolta stațiunile românești, după modelul unor destinații internaționale de renume.

De-a lungul istoriei sale bogate, cazinoul a trecut prin diverse transformări și a avut rolul de Casă de Cultură, sală de spectacole, bibliotecă orășenească, galerie de artă și alte funcții publice. Sala de cinema originală, cu 350 de locuri, rămâne o adevărată bijuterie.

Totodată proprietatea a fost extinsă prin adăugarea a două terase, a unei braserii și, din 1960, a unei pensiuni. Eforturi ample de renovare și restaurare au avut loc în anii ’80 și ’94-’95, ceea ce a dus la starea strălucitoare în care se află astăzi cazinoul. Datorită acestor proiecte arhitecturale meticuloase și eforturilor de restaurare, cazinoul se prezintă cu mândrie ca o structură vibrantă și dinamică, sfidând procesul de îmbătrânire care s-a abătut asupra multor alte monumente istorice ale timpului său.

„În prezent, Cazinoul din Slănic-Moldova caută un proprietar care să aibă un spirit vizionar pentru a-i valorifica potențialul turistic excepțional și să îi redea acel „joie de vivre”. Amplasarea proprietății pe malul râului Slănic, o plasează într-un cadru uluitor, împodobit cu păduri de brad și fag. În plus, zona se mândrește cu peste 20 de izvoare minerale care sunt renumite încă din secolul al XIX-lea. Aceste minuni naturale oferă baza pentru experiențe spa excepționale. În esență, atracțiile ample oferite de Slănic-Moldova o poziționează ca stațiune emblematică a Moldovei, la doar 84 km de Bacău,” după cum anunță Sotheby’s Romania.

Combinând elemente ale stilurilor arhitecturale Art Nouveau, Neo-Românesc și Neo-Renascentist, Cazinoul Slănic-Moldova este o capodoperă care îți taie respirația. Elementele decorative din piatră și ancadramentele ușilor și ferestrelor vin din neoromânescul laic, dar turnurile sunt din arhitectura religioasă răsăriteană. Alte elemente amintesc de corespondențe neorenascentiste – spre exemplu simetria compoziției și panourile decorative pictate.

 

Citește și: RE/MAX România trece la sistemul de reprezentare exclusivă 100% în cadrul întregii rețele

Citește și: VIDEO: Apartament în centrul orașului, sau casă în zona periurbană?

Jurnalist cu aproape 10 ani experiență în media. A publicat articole și interviuri în revista Danube Connects, Carpatair Magazine, iar mai târziu a practicat jurnalismul de televiziune în cadrul postului Digi24 din Timișoara. Activitatea sa în Imobiliare.ro este axată pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri și analize de piață menite să ofere informații semnificative în piața imobiliară din România. (Contact: [email protected])