SUA: 74% din locuințele unifamiliale noi, dezvoltări speculative

Aproape trei sferturi din locuințele unifamiliale a căror construcție a început anul trecut în SUA au fost dezvoltate în scop speculativ.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-builder-construction-worker-hammer-house-illustration-arms-crossed-background-set-inside-triangle-done-retro-image30952538Potrivit unui studiu realizat de Biroul de Statistică din SUA (US Census Bureau), locuințele unifamiliale dezvoltate de constructori pe terenul propriu cu scopul de a le vinde – denumite adeseori ”dezvoltări speculative” – au predominat, anul trecut, în sectorul construcțiilor din Statele Unite ale Americii. Studiul, cel mai recent de acest fel, ia în considerare patru categorii: casele construite pentru a fi vândute, edificate de contractori, proprietari și pentru a fi închiriate.

Spre deosebire de locuințele unifamiliale construite în scop speculativ – adică pentru a fi vândute cu profit –, casele construite de contractori sau proprietari sunt edificate pe terenul proprietarului, pentru a fi locuite de către acesta. În perioada de recesiune, procentul dezvoltărilor speculative pe acest segment s-a redus la 65% în 2010, față de 79% în 2005, cel mai probabil ca urmate a ”lipsei acute” a creditării AD&C (Acquisition, Development and Construction – Achiziție, Dezvoltare și Construcție), potrivit Asociației Naționale a Constructorilor de Case (National Association of Home Builders – NAHB). Tendința de scădere s-a inversat începând cu 2011 și anul trecut procentul locuințelor dezvoltate speculativ a ajuns la 74% din total.

Procentual, cele mai multe locuințe unifamiliale dezvoltate speculativ au fost edificate în regiunile vestice ale SUA (Mountain și Pacific – 83%, respectiv 80% din totalul locuințelor unifamiliale a căror construcție a început în 2013), în timp ce în Nord-Est (New England și Middle Atlantic) procentul este de sub 60%. În schimb, în Nord-Est a fost înregistrat cel mai mare procent de locuințe unifamiliale a căror construcție a început anul trecut sub supravegherea contractorilor sau proprietarilor – 39% în East North Central, 37% în New England și 36% în Middle Atlantic.

Cele mai mici case sunt cele mai scumpe

Pe segmentul locuințelor unifamiliale din Statele Unite ale Americii a fost observat, anul trecut, un paradox: cele mai scumpe case a căror construcție a început anul trecut se află în New England, deși aici locuințele au cele mai mici suprafețe.

Preturi si zone SUAAstfel, prețul median de vânzare (preț median de vânzare înseamnă prețul situat la mijlocul șirului constituit din toate prețurile de tranzacționare obținute într-o perioadă dată de timp; de exemplu, dacă într-o zonă s-au vândut 1.001 locuințe, prețul median este cel care are sub el 500 de prețuri mai mici și peste el 500 de prețuri mai mari; este diferit de prețul mediu, care se calculează adunând toate prețurile și împărțind rezultatul la numărul total de tranzacții) în New England este de 122 de dolari pe picior pătrat (1.312 de dolari pe metru pătrat), în condițiile în care suprafața mediană este de 2.240 de picioare pătrate (208 metri pătrați). Acest paradox este explicat prin faptul că în New England se află cele mai scumpe terenuri pentru construcția caselor unifamiliale din SUA, cu o arie mediană de 22.863 de picioare pătrate (2.124 de metri pătrați), față de suprafața mediană la nivel național de 8.712 picioare pătrate (809 metri pătrați). Astfel, prețul median al unui lot în New England a fost, în 2013, 100.000 de dolari, în timp ce la nivel național valoarea este de 40.000 de dolari.

Cele mai mari locuințe unifamiliale a căror construcție a început în 2013 se află în regiunea South Atlantic, cu o suprafață mediană de 2.596 de picioare pătrate (241 de metri pătrați) și un preţ median pe picior pătrat de 84 de dolari (903 dolari pe metru pătrat). Cele mai ieftine locuințe unifamiliale dezvoltate speculativ și a căror construcție a început anul trecut se află în regiunea West South Central: preț median pe picior pătrat de 73 de dolari (785 de dolari pe metru pătrat). În aceste prețuri nu este inclusă și valoarea terenului pe care este contruită locuința.