Light Dark

Un mecanism extrem de important în reglarea pieței imobiliare este, la ora actuală, creditarea. Cererea pentru credite a crescut în primele cinci luni de la începutul acestui an cu 22%, chiar și traversând perioada de pandemie, spune Anca Bidian, CEO KIWI Finance.

“În piață cererea a crescut și aici aș vrea să menționez faptul că tranzacțiile prin creditare cred eu că vor închide anul spre 50% din total tranzacții măsurate. Dacă ne raportăm la situația de acum 10 ani, atunci erau până în 10%. Era o piață speculativă, o piață a oportunităților”, a explicat Anca Bidian în cadrul celui mai nou webinar CPI.

“Piața de creditare este un mecanism important în evoluția pieței imobiliare, în prețuri, nu le lasă nici să crească, nici să scadă. E un mecanism care reglează”, a mai adăugat ea.

CEO-ul KIWI Finance a menționat, totodată, că în intervalul ianuarie-mai creditarea ipotecară a crescut cu 22% față de perioada similară a anului trecut.

“Prețurile de tranzacționare luate atât din tranzacția finală de la notar, cât și din rapoartele de evaluare, sunt în linie, nu sunt scăderi în nicio zonă a țării”, a mai spus Bidian.

Vezi de ce consideră Anca Bidian că limitarea gradului de îndatorare a fost o măsură foarte bună și care a fost abordarea băncilor în fața situației generate de criza sanitară din înregistrarea de mai jos.

⇓Urmărește dezbaterea din cadrul webinarului CPI⇓

Citește și: Apartament sau casă? Nou sau vechi? Preferințele cumpărătorilor și comportamentul proprietarilor, sub efectul COVID-19

Citește și: Ce se întâmplă cu prețurile? Evoluția pieței imobiliare în pandemie, analizată din perspectiva celui mai mare broker de credite din Româniaâ

Citește și: 20 de lucruri pe care trebuie să le știi despre evoluția pieței imobiliare în lunile de pandemie – CPI Webinar