Light Dark

Au trecut patru luni de când au început să apară în România primele cazuri confirmate de infectare cu COVID-19, am depășit starea de urgență, o perioadă de izolare, ne-am supus măsurilor stricte luate pentru combaterea răspândirii virusului, apoi, de la mijlocul lui mai, restricțiile au început să se mai relaxeze și lumea să intre, pas cu pas, în “noua normalitate”. Închiși în case, unii au realizat că au nevoie de mai mult spațiu sau că își doresc să nu fie constrânși de lipsa unui petic de pământ, în timp ce alții s-au temut că nu-și vor mai putea vinde locuințele la prețurile pe care le doreau. Am aflat dintr-un nou webinar CPI cum au acționat, în realitate, atât cumpărătorii, cât și proprietarii, în perioada în care pericolul COVID-19 le-a bătut la ușă, dar și ce tendințe ar putea urma ei pe viitor.

În primul rând, datele arată clar o migrare a interesului cumpărătorilor de la apartamente către case, dar și o accentuare a preferinței pentru unitățile noi.

Astfel, pe parcursul lunii mai, de la jumătatea căreia s-au putut relua vizionările și oamenii au avut mai multă libertatea de mișcare, cererea pentru apartamente a scăzut cu 38% în cele șase județe mari (Constanța, Iași, Brașov, Cluj, Timiș, Ilfov) și în București, dacă ne raportăm la februarie, ultima lună înainte de declanșarea pandemiei.

Deși a înregistrat un declin semnificativ, interesul cumpărătorilor pentru apartamentele de pe segmentul nou al pieței a scăzut mai puțin în acest context, respectiv cu 29%, arată datele Imobiliare.ro centralizate de Analize Imobiliare și prezentate în cadrul celui mai nou webinar CPI.

Casele au devenit mult mai atractive. Cererea a crescut, în cazul lor, cu 9% în mai față de luna februarie. Interesul pentru proprietățile noi a fost și mai mare, înregistrând un avans cu 13% în plină pandemie.

Evoluția cererii pentru apartamente și case, mai vs februarie 2020.

În același timp, locuințele nu s-au ieftinit cu un procent semnificativ în ciuda așteptărilor unor actori din piață, iar după o scădere mai mare a numărului tranzacțiilor de imobile, diferențele au început să se reducă. În mai s-au vândut peste 32.000 de case, terenuri și apartamente, cu 5.000 peste nivelul din aprilie.

“Ce vedem și în leaduri este că există acest contact între cumpărători și proprietari sau agenți imobiliari, se fac și vizionări, însă există o discrepanță între așteptările celor care vând și celor care cumpără”, a declarat Dorel Niță, Head of Data&Research Imobiliare.ro și coordonatorul platformei de real estate intelligence Analize Imobiliare.

“Proprietarii nu își doresc să scadă prețul sau vor marje de negociere scăzute, în timp ce cumpărătorii, poate având și amintirea crizei din 2009, așteaptă scăderi spectaculoase de prețuri. Însă, lucrul acesta, deocamdată, nu se întâmplă”, a mai explicat el în timpul webinarului CPI.

Tot pe parcursul ultimilor luni au putut fi sesizate unele scăderi în ofertă. Apartamentele vechi au proprietari care țin la preț, nu se simt constrânși de cele mai multe ori să încheie într-un timp cât mai scurt tranzacțiile și preferă să-și scoată locuințele de pe piață înainte să accepte o sumă mai mică de la cumpărători. Toate acestea pot motiva o astfel de evoluție a ofertei.

“Noi avem o unicitate pe fondul locativ vechi, piața secundată e deținută în proporție de 90% de proprietari, fără datorii, pe care nu îi obligă nimeni să vândă. În astfel de situații turbulente, vânzătorul zice – eu, dacă nu iau banii aceștia, nu mai vând pentru că nu mă zorește nimeni să plec din locuință. Și atunci, piața veche se retrage de la tranzacționare, dar prețurile nu scad”, a explicat în cadrul webinarului și Anca Bidian, CEO KIWI Finance.

Ce s-a întâmplat în ultimele luni? O parte din cererea de pe piața veche a migrat spre apartamentele noi, care însă au și ele particularitățile lor. Puține sunt în zonele centrale ale orașelor, pentru că nu mai există foarte multe terenuri disponibile pentru noi dezvoltări imobiliare.

“Oferta nouă mai are o particularitate. Este foarte mică. Față de nevoie și de cererea solvabilă, numărul de unități date în folosință este mult subdimensionat, chiar dacă în ultimii ani viteza de dezvoltare a crescut. Știm foarte bine proiectele anunțate. Ei bine, nu sunt suficiente”, a mai explicat CEO-ul celui mai mare broker de credite din România.

Proiectele mari, aproape de etapele de finalizare, și-au continuat dezvoltarea, în ciuda dificultăților din lunile martie și aprilie, în timp ce unele dintre cele aflate în stadii incipiente sau anunțate, dar fără lucrări demarate efectiv în teren, au ajuns să fie conservate, din nou, din motive obiective, ca disfuncționalitățile de pe lanțul de aprovizionare cu materiale de construcții, în opinia sa.

Cât despre migrarea interesului de la apartamente către case, Anca Bidian spune că se așteaptă ca această tendință să se atenueze în următoarea perioadă pentru că toate aceste căutări din timpul izolării au fost pur emoționale, iar atunci când cumperi o casă îți asumi o responsabilitate în plus în viață.

“Acest trend se va mai aplatiza pentru că totuși nu ne așteptăm să avem câte o pandemie în fiecare an, să stăm izolați câte trei luni în fiecare an, iar o casă vine cu o schimbare de locație, curticica e frumoasă, dar trebuie tunsă iarba și udată în fiecare seară, fie că ai sau nu chef, și așa mai departe. Cumva, vom reveni la un echilibru în cerere”, a mai explicat ea în webinarul CPI.

Bidian a adus în discuție și evoluția prețurilor din ultimul timp, despre care spune că se păstrează în marjă. “Corecții de 2%-3% erau și în vremuri normale, după cum te pricepi să negociezi. Ce s-a putut obține în perioada aceasta a fost, în aceiași bani, ceva în plus”, a detaliat CEO-ul KIWI Finance, ținând să sublinieze că nu vom vedea scăderi masive ale prețurilor și că astfel de previziuni “sunt o glumă”.

⇓Urmărește dezbaterea din cadrul webinarului CPI⇓

Citește și: Viața la casă, un vis frumos pentru bucureșteni. Cererea a explodat în timpul pandemiei

Citește și: Cum își aleg bucureștenii casa? Bugetul rămâne principala constrângere

Citește și: Ce se întâmplă cu prețurile? Evoluția pieței imobiliare în pandemie, analizată din perspectiva celui mai mare broker de credite din România