Light Dark

Cea mai înaltă clădire din lume a fost construită în Dubai și are 163 de etaje. În următorii ani, ar putea să ajungă pe poziția a patra în topul mondial, dacă aceste trei proiecte se vor finaliza.

Burj Khalifa este, de la inaugurare în anul 2010, cea mai înaltă clădire din lume. Cele 163 de etaje se ridică până la o înălțime de 828 de metri și includ o componentă rezidențială, alături de spații comerciale și de un hotel.

Lucrările de construcție pentru această clădire au început în 2004, iar costurile pentru realizarea sa au fost estimate la circa 1,5 miliarde de dolari.

După un deceniu în fruntea clasamentului super zgârie-norilor lumii, Burj Khalifa ar putea fi detronat de trei noi proiecte care își propun să atingă o înălțime de peste 1.000 de metri.

Este vorba despre Murjan Tower 1 – un proiect cu 200 de etaje propus în Bahrain care ar urma să se ridice până la o înălțime de 1.022 metri, Jeddah Tower din Arabia Saudită – un zgârie-nori aflat deja în construcție, și Burj Mabarak al-Kabir – un proiect propus pentru dezvoltare în capitala emiratului Kuweit cu o înălțime de 1.001 metri.

Jeddah Tower are cele mai multe șanse să depășească în scurt timp Burj Khalifa. Proiectul realizat de același arhitect care a lucrat și la designul turnului Burj Khalifa a fost anunțat încă din 2011, iar primele lucrări pentru fundația clădirii au fost demarate în 2013 în orașul cu același nume, situat pe coasta Mării Roșii.

Clădirea ar urma să aibă 167 de etaje și să atingă o înălțime de 1.007 metri, cuprinzând o componentă rezidențială, un hotel și spații de birouri. Estimările inițiale plasau costurile sale de construcție în jurul valorii de 1,2 miliarde de dolari.

De-a lungul timpului, au apărut unele întârzieri în dezvoltarea proiectului, iar în 2018 lucrările au fost sistate. Până acum, nu a fost înaintată o dată oficială pentru finalizarea proiectului.

În România, cea mai înaltă clădire se află în Capitală și a fost finalizată în 2012. Este vorba despre Sky Tower care include 37 de etaje și se ridică până la 137 de metri înălțime.

Citește și: Viitorul dezvoltării urbane, în opinia președintelui mondial al FIABCI. Ce trebuie să știi despre orașele lumii

Citește și: Prețurile locuințelor din Marea Britanie nu au mai crescut din 2015 în acest ritm. Din martie 2021 lucrurile se pot schimba radical

Citește și: Scăderi și de 24% la nivelul chiriilor din Budapesta în contextul pandemiei. Ce se întâmplă în România?