Light Dark

Situația generată de pandemia de coronavirus îi face pe mulți dintre cei care locuiesc în orașul Montreal, unul dintre cele mai dens populate din Canada, să ia în considerare tot mai mult opțiunea unei relocări către zone cu locuințe mai accesibile.

Circa 42% dintre cei care au luat parte la un sondaj realizat la cererea Radio-Canada, în intervalul 30 septembrie-4 octombrie, au declarat că este posibil sau foarte posibil să părăsească în următoarea perioadă orașul Montreal, care se extinde în principal pe insula cu același nume, dar și pe alte câteva din vecinătatea sa.

Sondajul, desfășurat pe un eșantion de 1.454 de persoane, arată că situația generată de pandemie i-a impulsionat pe mulți să înceapă să caute locuințe în afara insulei, după ce prețurile de vânzare și chiriile au devenit tot mai mari, iar numărul proprietăților accesibile tot mai redus.

Opțiunile existente în afara insulei, în suburbii, sunt mai ieftine decât în oraș, dar acesta nu este singurul aspect care îi motivează în căutări pe canadieni.

Dintre cei care au luat parte la sondaj, 76% au declarat că se gândesc să se mute pentru a avea cheltuieli lunare mai mici, 55% vor locuințe mai spațioase și 46% își doresc să aibă mai mult spațiu verde. Alți 25% sunt impulsionați de faptul că lucrează de acasă în contextul actual.

O tendință similară în privința comportamentului cumpărătorilor poate fi identificată și în România. Cel mai important aspect avut în vedere la cumpărarea unei locuințe a devenit spațiul verde, acesta fiind urmat de un preț accesibil și de localizarea proprietății într-o zonă liniștită, potrivit unui sondaj realizat de Crosspoint Real Estate.

Nevoia pentru un spațiu mai generos este identificată de aproape 26% dintre respondenți, iar cea de spațiu pentru amenajarea unui birou pentru munca de acasă de 14% dintre cei care au luat parte la cercetare.

În ciuda intenției identificate în rândul locuitorilor din Montreal prin sondajul Radio-Canada de a părăsi insula în favoarea unor zone mai accesibile experții nu se așteaptă să vadă un fenomen de migrare în masă pe plan local, potrivit CBC.

Pe de altă parte, cererea în creștere apărută la nivelul suburbiilor a făcut ca proprietățile disponibile pe piață să ajungă să se vândă chiar la prețuri mai mari decât cele solicitate inițial, mai mulți cumpărători luptându-se să opțină aceeași locuință. În plus, au apărut cazuri de proprietăți care au stat în piață doar o zi, după începerea vizionărilor găsindu-și imediat cumpărători.

Citește și: Prețurile locuințelor din Marea Britanie nu au mai crescut din 2015 în acest ritm. Din martie 2021 lucrurile se pot schimba radical

Citește și: Pandemia nu îi sperie pe cei care investesc în imobiliare. Acesta este cel mai atractiv oraș european

Citește și: Scăderi și de 24% la nivelul chiriilor din Budapesta în contextul pandemiei. Ce se întâmplă în România?