Top 10 cele mai scumpe orașe pentru expați în 2015

Capitala României a devenit mai ieftină decât anul trecut pentru expați, care își încearcă norocul în investiții imobiliare.

Fluctuațiile valutare, cauzate de tulburări economice și politice,  contribuie la creșterea costului programelor de mobilitate ale angajaților din organizațiile care se află în proces de globalizare pentru a deveni competitive și pe alte piețe. Studiul anual Cost of Living realizat de Mercer, companie de consultanţă, arată că factori precum instabilitatea piețelor imobiliare și inflația au un impact semnificativ asupra costului total al companiilor care vor să aibă o forță de muncă globală.

terenuri case„Pe măsură ce economia mondială devine din ce în ce mai interconectată, 75% dintre companii se așteaptă ca numărul angajaților expatriați să rămână stabil sau să crească în următorii doi ani pentru a răspunde nevoilor de business”, declară Ilya Bonic, președinte și partener senior, Mercer Talent. „Trimiterea angajaților în străinătate este necesară pentru a concura în piață și pentru a păstra cei mai talentați angajați, iar angajatorii au nevoie de o înțelegere completă și precisă a costului implicat.”

Ca rezultat al slăbirii monedelor locale față de dolarul american, cele mai multe orașe din Europa de Est și Centrală au scăzut în clasament. Praga (142), Budapesta (170) și Minsk (200) au scăzut cu 50, 35 și, respectiv, 9 locuri. Și Bucureștiul se află în această situație, trecând de pe poziția 169 de anul trecut pe 178 în 2015. Sofia și Belgradul urmează trendul și ajung pe poziția 187, respectiv, 196, rămânând în continuare mai ieftine decât Bucureștiul. Varșovia prezintă de asemenea o scădere a costurilor de întreținere și ajunge pe 175, de pe poziția 142 în 2014.

 

Top 10 cele mai scumpe orașe pentru expați

Loc Oraș Țară
1 Luanda Angola
2 Hong Kong Hong Kong
3 Zurich Switzerland
4 Singapore Singapore
5 Geneva Switzerland
6 Shanghai China
7 Beijing China
8 Seoul South Korea
9 Bern Switzerland
10 N’Djamena Chad

Sursa: Cost of Living, Mercer

Așadar, expații din București, plătiți în monedă străină, dar cheltuind banii în lei – obțin mai mulți lei din același număr de dolari, în condițiile unei inflații de sub 1% în primul trimestru din acest an, potrivit datelor BNR  –, au un trai mai ieftin decât anul trecut. Nu știm dacă există o legătură între acest lucru și decizia de a investi în imobiliarul românesc, însă Andreea Comșa, managing director în cadrul Premier Estate Management, vorbește despre o astfel de evoluție. ”Expații locuiesc în nordul Bucureștiului, în special în zona Herăstrău. În prezent, își exprimă interesul să achiziționeze apartamente în ansambluri din zonă. De pildă, în loc de o casă cu cinci camere în Pipera, preferă un apartament cu cinci camere într-un ansamblu din zona Herăstrău. Aproximtiv 30% dintre ei vor să cumpere pentru a închiria ulterior”, explică Andreea Comșa.