Light Dark

Programul Noua Casă continuă și în 2024 cu aceleași condiții generale de eligibilitate și de acordare a împrumuturilor. Plafonul de garantare așteptat pentru Noua Casă 2024 este de 1 miliard de lei. Anul trecut au fost acordate 1.945 de garanții în valoare de peste 245 milioane lei, valoare finanțărilor depășind 485 milioane de lei. Plafonul de garantare rămas disponibil a fost de peste 83%, potrivit datelor Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM).

Ministerul Finanțelor a elaborat actul normativ necesar alocării unui plafon de garanții de 1 miliard de lei programului Noua Casă.

“Principalul argument pentru care programul continuă și în 2024 este efectul generat – o mână de ajutor celor care își doresc să-și clădească propriul cămin, să-și scrie propria poveste. Prin alocarea pentru anul 2024 a unui plafon al garanțiilor în valoare de 1 miliard de lei transmitem un mesaj de continuitate, susținere și consolidare a angajamentului privind bunăstarea oamenilor”, a declarat ministrul Marcel Boloș.

Noua Casă a dus la creșterea accesului la proprietate pentru familiile cu venituri medii, facilitând stabilitatea locativă și îmbunătățind calitatea vieții pentru mulți români. Sigur că sunt importante și beneficiile conexe, cum sunt atragerea de instituții private în sectorul imobiliar și îmbunătățirea aspectului și a calității zonelor urbane”, a mai adăugat el.

Profilul beneficiarului Noua Casă

Tinerii sunt cei care optează, de cele mai multe ori, pentru un credit Noua Casă, atunci când vor să cumpere o locuință.

“Cei mai mulți beneficiari Noua Casă au vârsta cuprinsă între 26-35 de ani și preferă locuința tip apartament. Doar 10% dintre aceștia au optat pentru locuința de tip casă”, ne-a declarat Dumitru Nancu, director general al FNGCIMM.

Cele mai multe apartamente cumpărate prin Noua Casă au o suprafață cuprinsă între 50 și 100 mp. Atunci când apelează la un credit Noua Casă, beneficiarii împrumută, în medie, o sumă de 50.000-100.000 euro, ne-a mai explicat reprezentantul FNGCIMM.

În această perioadă, potențialii beneficiari sunt rezervați în a se îndatora, având în vedere nivelul ridicat al dobânzilor bancare, precum și contextul economic general destul de dificil. Sperăm că circumstanțele se vor îmbunătăți, iar programul va deveni din nou atractiv, mai ales în rândul beneficiarilor care nu dispun de un avans consistent“, ne-a mai declarat Dumitru Nancu.

Ce locuințe pot fi cumpărate cu Noua Casă 2024?

Programul Noua Casă diferențiază locuințele în funcție de preț în contextul cerințelor legate de categoria locuinței, avansul minim obligatoriu și procentul maxim de garantare astfel:

  • cu un preț de cel mult 70.000 euro – majoritatea locuințelor achiziționate prin program, noi, vechi sau consolidate. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 5%, iar procentul maxim de garantare de 50%.
  • cu un preț cuprins între 70.001 euro – 140.000 eurolocuințe noi, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepție la terminarea lucrărilor de construcții s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat. Pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 15%, iar procentul maxim de garantare de 60%.
  • pot fi cumpărate și proprietăți cu valori care depășesc 70.000 euro, respectiv 140.000 euro, cu condiția achitării diferenței din surse proprii.

Dobânda este variabilă, calculată în funcție de IRCC la care se adaugă o marjă fixă de circa 2%, iar durata maximă a creditelor aprobate este de 30 de ani.

În anul 2024 se vor putea înscrie în program și finanțatori care nu au participat la acesta în anul precedent.

Peste 333.000 de garanții și promisiuni de garantare

Programul a fost lansat în 2009, sub denumirea Prima Casă, iar de atunci și până la finele lui 2023 au fost acordate 333.219 garanţii și promisiuni de garantare în valoare totală de 31,57 miliarde lei, ce au susținut credite în valoare de 63,8 miliarde lei.

Prima Casă a fost o inițiativă apărută “într-un context în care fluxurile specifice tranzacțiilor pe piața imobiliară erau blocate deoarece persoanele fizice se confruntau cu dificultăți în accesarea unui credit de investiții imobiliare destinat achiziționării/construirii unei locuințe, dificultăți care se datorau în principal lipsei garanțiilor solicitate de instituțiile de credit conform normelor de creditare proprii. Pe acest fond, la care se adaugă și faptul că programul Prima Casă/Noua Casă a fost implementat pentru a răspunde unei nevoi sociale pregnante – problema locativă, programul a cunoscut până în prezent o dinamică semnificativă, antrenând fluxuri de numerar în economie și stimulând în mod indirect industriile orizontale adiacente sectorului construcțiilor“, se menționează în Nota de fundamentare aferentă Proiectului de Hotărâre care aprobă normele de implementare pentru Noua Casă în 2024.

Pe lângă sprijinirea tinerilor care nu au venituri suficient de mari pentru a susține un proces rapid de economisire a avansului și întâmpină dificultăți în accesarea și susținerea unui credit ipotecar, printre motivele prezentate pentru continuarea programului Noua Casă în 2024 se numără și majorarea prețurilor locuințelor, incertitudinile apărute pe fondul războiului din Ucraina și problemele legate de finanțare.

“Un alt argument în susținerea asigurării continuității programului Noua Casă îl constituie și iminenta creștere a prețului de achiziție a locuințelor noi a căror valoare se încadrează în limita a 120.000 euro, de la 1 ianuarie 2024, având în vedere creșterea TVA-ului de la 5% la 9% pentru acest segment de locuințe”, se explică în același document.

“Pe lângă argumentele de ordin social privind continuarea programului, trebuie luate în considerare și cele de ordin general desprinse din studii recente care arată că, în ciuda incertitudinii care a dominat economia europeană în anul 2022 și 2023, în condițiile agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, întreprinderile din UE pot fi afectate în mai multe moduri, atât direct, cât și indirect. Consecințele pot fi întreruperea contractelor și a proiectelor existente, ceea ce poate avea drept urmare pierderi în ceea ce privește cifra de afaceri, perturbarea lanțurilor de aprovizionare, în special cu materii prime și prefabricate sau a altor factori de producție care nu mai sunt disponibili sau nu mai sunt abordabili din punct de vedere economic. Ca urmare, în cele mai multe cazuri, piața rezidențială a înregistrat creșteri de prețuri din cauza creșterii continue a costurilor de construcție, determinate într-o măsură semnifiativă de creșterile înregistrate la prețurile de energie electrică și la gaze, ceea ce a condus la scăderea accesibilității finanțării. Astfel, pentru conturarea unei imagini de ansamblu cu privire la creditarea populației din România, conform Raportului asupra stabilității financiare elaborat de către BNR la 30 iunie 2023, îndatorarea totală a populației a continuat să se tempereze de la data raportului anterior, respectiv decembrie 2022, ca urmare a ascensiunii ratelor de dobândă, dar și a înăspririi standardelor de creditare” , se adaugă în Nota de Fundamentare.

Extras din Nota de Fundamentare pentru completarea art 3 din anexa nr 1 la Hotărârea Guvernului nr 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Noua Casă.
Extras din Nota de Fundamentare pentru completarea art 3 din anexa nr 1 la Hotărârea Guvernului nr 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului Noua Casă.

Documentul integral poate fi consultat AICI.

Raportul complet Imobiliare.ro Market 360 “Piața imobiliară rezidențială, T3 2023” menționat în Nota de Fundamentare aferentă programului Noua Casă 2024 poate fi descărcat gratuit AICI.