Light Dark

Peste 37.000 de imobile s-au vândut doar în prima lună din 2024, cele mai multe dintre acestea fiind localizate pe raza Municipiului București sau în județul Ilfov.

Pe parcursul lunii ianuarie s-au vândut 37.241 de imobile în România, potrivit celor mai noi date publicate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Chiar dacă numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor este mult mai mare față de cel înregistrat în prima lună a anului trecut, acesta este semnificativ mai scăzut față de cel aferent lunii decembrie când s-au vândut aproape 60.600 de imobile.

Mai mult, în ultimul trimestru din 2023 s-au vândut lunar peste 60.000 de imobile, iar de la jumătatea anului numărul imobilelor tranzacționate nu a scăzut sub pragul de 50.000 de unități pe lună.

Pe de altă parte, luna ianuarie este în mod tradițional una în care se realizează mult mai puține tranzacții cu imobile față de restul anului.

Topul județelor cu cele mai multe imobile vândute în ianuarie

Peste 6.600 de imobile au fost vândute la începutul acestui an în București, arată datele ANCPI, fapt ce plasează Capitala pe primul loc în clasamentul național. În județul Ilfov s-au vândut aproape 2.800 de case, terenuri și apartamente, iar în Brașov și Iași circa 2.000, peste ianuarie 2023.

Bucureștiul ocupa primul loc în topul național și anul trecut. În prima lună din 2023 au fost vândute însă aproape 7.000 de imobile. Locul al doilea în clasament era ocupat de Brașov, iar județul Ilfov se clasa abia pe poziția a treia. Județul Iași își păstra poziția a patra în top.

Județul Timiș, în schimb, se situa abia pe locul 9, după Constanța, Suceva, Dolj și Cluj.

La începutul lui 2024, Prahova nu se mai găsește în top 10 la nivel național, după ce pe plan local s-au vândut circa 800 de case, terenuri și apartamente în ianuarie. Se remarcă, în schimb, județul Bihor, după un avans considerabil față de 2023.

Cele mai puține tranzacții, mai exact sub 250, au fost înregistrate, tot în ianuarie 2024, în județele Teleorman, Ialomița și Alba.

La începutul anului trecut cele mai puține case, terenuri și apartamente s-au vândut tot în Teleorman, respectiv 174. Covasna ocupa, în schimb, penultimul loc cu 180 de imobile tranzacționate și era urmată îndeaproape de Olt.

market 360