Light Dark

Anul 2023 nu a fost ușor pentru sectorul imobiliar. Inflația și constrângerile de pe zona de creditare și-au spus cuvântul. Iată care sunt acum așteptările lui Răzvan Cuc, președintele RE/MAX România, pentru 2024.

“2024 va fi un an bun pentru imobiliarele din România”, spune președintele RE/MAX România, rețea ce cuprinde mai bine de 60 de birouri la nivel național și peste 700 de agenți imobiliari.

Piața locală rămâne în continuare una dintre cele mai ieftine din Uniunea Europeană, adaugă el, și în plus dă dovadă de “un potențial de creștere semnificativ mai mare decât piețele din vestul Europei”.

Cele mai noi date publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, indică o continuare a tendinței de creștere la nivelul prețurilor locuințelor și chiriilor în trimestrul al III-lea al anului trecut. Dacă ne raportăm, însă, la  perioada similară din 2022, observăm o ușoară reducere la nivelul prețurilor locuințelor, dar o creștere pe segmentul închirierilor.

Din 2010 și până în trimestrul III 2023, prețurile locuințelor au crescut cu 48% în UE, iar chiriile cu 22%. În Estoria, de exemplu, prețurile locuințelor s-au triplat. Scumpirile au ajuns la 185% în Ungaria și la 158% în Lituania. Cele mai mari creșteri ale chiriilor  s-au înregistrat tot în Estonia și în Lituania, cu 218%, respectiv cu 170%.

România se află la coada clasamentului alături de țări ca Spania sau Finlanda. În plus, pe plan local avansul a fost mult mai semnificativ în cazul chiriilor decât în cazul prețurilor locuințelor, conform datelor Eurostat.

Reprezentanții RE/MAX România estimează că piața imobiliară își va continua aprecierea anul acesta, mai ales în sezonul de vară. Aceștia preconizează o scădere a dobânzilor la creditare, precum și o creștere a prețurilor – ca urmare a unei cereri crescute de unități noi, în paralel cu încetinirea ritmului de dezvoltare a stocului, la nivelul anului trecut.

Banii alocați în foarte multe orașe din țară pentru dezvoltarea infrastructurii vor genera, totodată, în opinia acestora zone cu oportunități de investiții, unde prețurile pot crește peste medie.

Comisioane de 15 milioane de euro în 2024

Pe parcursul anului trecut peste 10.000 de tranzacții s-au realizat prin rețeaua RE/MAX România la nivel național. S-au înregistrat tranzacții în valoare totală de 281 de milioane de euro, aproximativ 82% fiind intermedieri pe segmentul rezidențial, și comisioane în valoare de 12 milioane de euro.

“Începând din luna iulie, RE/MAX România a trecut la un sistem de reprezentare exclusivă, ce s-a dovedit a fi foarte eficient și valoros, atât pentru noi, cât și pentru clienți care au înțeles importanța unei astfel de schimbări. Odată cu legiferarea breslei imobiliare, ceea ce astăzi pare o inovație, mâine va fi o normalitate”, explică Răzvan Cuc.

În 2024, RE/MAX România țintește atingerea unui volum de comisioane de circa 15 milioane de euro.