Volumul lucrărilor de construcții, în creștere

Volumul lucrărilor de construcții a crescut în luna noiembrie din 2019 raportat la perioada corespunzătoare a anului precedent, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, arată cele mai noi date publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Ca serie brută, volumul total al lucrărilor de construcții a înregistrat un avans cu circa 24%. Cele mai mari creșteri au apărut, pe elemente de structură, la lucrările de întreținere și reparații curente (n.r. de exemplu, zugrăvire, vopsire și alte lucrări care împiedică uzuri rapide ale clădirilor) și la lucrările de construcții noi, cu aproape 34%, respectiv cu circa 24%. În cazul lucrărilor de reparații capitale (n.r executate la clădiri existente cu scopul de menținere a caracteristicilor tehnico-economice ale construcțiilor pe întreaga durată de serviciu normală) avansul a fost mai redus, cu doar 3,3%.

„Pe obiecte de construcții, seria brută evidențiază creșteri ale volumului lucrărilor de construcții astfel; clădiri nerezidențiale cu 87,4%, clădiri rezidențiale cu 6,8% și la construcții inginerești cu 3,7%”, se menționează într-un comunicat emis de INS.

Infografic: evoluția lunară a lucrărilor de construcții, pe obiecte de construcții, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate (INS)

Ca serie ajustată în funcție de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu circa 29%. Cele mai semnificative majorări au apărut în cazul lucrărilor de întreținere și reparații curente și la lucrările de construcții noi, cu circa 35%, respectiv cu 27%. Avansul a fost în perioada menționată mai jos cu aproape 5% la lucrările de reparații capitale.

„Pe obiecte de construcții, seria ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate indică creșteri ale volumului lucrărilor de construcții astfel: clădiri nerezidențiale (86,2%), clădiri rezidențiale (8,8%) și la construcții inginerești (8,2%)”, se menționează în același comunicat.

În intervalul ianuarie-noiembrie 2019, volumul total al lucrărilor de construcții a crescut, atât ca serie brută, cât și ca serie ajustată în funcție de sezonalitate, în raport cu perioada similară a anului precedent.

Citește și: În această zonă din București apartamentele s-au scumpit cu 23% într-un an

Citește și: Construiești cel mai bun ansamblu rezidențial de case din orașul tău? Aplică acum și poți fi unul dintre câștigătorii Galei Profesioniștilor în Imobiliare 2020

Citește și: TOPUL județelor unde s-au vândut cele mai multe case, terenuri și apartamente în 2019

Jurnalist cu aproape 10 ani de experiență în presă online, media și comunicare, care s-a alăturat echipei Imobiliare.ro în 2017. Activitatea sa este orientată pe segmentul B2B, concentrându-se pe subiecte de interes pentru specialiștii din real estate și construcții, știri, analize și proiecte editoriale menite să evidențieze realitatea de la nivelul pieței. (Contact: [email protected])