Light Dark

Piața rezidențială din Brașov este una dinamică, tot mai atractivă și cu bune perspective pentru investiții semnificative în următoarea perioadă. 2019 va fi un an al maturizării, marcat de o cerere tot mai mare pentru locuințe noi de calitate și de o ofertă din ce în ce mai diversificată, dezvoltatori de anvergură dorindu-și să ofere experiențe unice prin proiecte ce se deosebesc atât prin poziționare, cât și prin calitatea crescută a materialelor, a finisajelor oferite și a serviciilor conexe puse la dispoziția rezidenților. Nu trebuie pierdute însă din vedere dificultățile întâmpinate de aceștia în privința găsirii forței de muncă calificate, care s-ar putea transpune în probleme grave pentru sectorul construcțiilor, dacă nu vor fi luate măsuri în vederea soluționării lor, este de părere Liliana Țene, Head of Marketing în cadrul Kasper Development, companie implicată alături de Ceetrus în proiectul Coresi Avantgarden, localizat pe fosta platformă industrială Tractorul, ce își propune să aducă pe piață circa 3.000 de apartamente noi.

Liliana-Tene-Coresi-Avantgarden-Brasov

În opinia reprezentantei dezvoltatorului Kasper Development, ar trebui să ne așteptăm ca prețurile locuințelor din Brașov să urmeze, pe termen lung, un trend ascendent.

“În ultimele luni a crescut prețul pentru materialele de construcții de bază, precum cimentul, fierul beton sau cărămida. Majorări similare se anunță și pentru alte tipuri de materiale, de la finisaje la instalații. Este o certitudine că prețul proprietăților va continua să crească pe termen lung, chiar dacă vom asista și la corecții punctuale”, ne-a declarat Liliana Țene.

“Valoarea proiectelor imobiliare ample se validează în timp, iar contextul economic indică un moment potrivit pentru a cumpăra o proprietate imobiliară”, a mai adăugat ea, menționând, totodată, că segmentul rezidențial din Brașov oferă, la ora actuală, chiar și randamente de 7%-10%.

Țene susține, de asemenea, că apariția unei crize în domeniu în următoarea perioadă nu reprezintă o amenințare.

“În acest moment nu există premise pentru a discuta despre o nouă criză imobiliară, ci mai degrabă despre un proces de maturizare a pieței și de rafinare a ofertei. Ținând cont de faptul că indicele ROBOR s-a triplat în 2018 față de 2017, creditele sunt mult mai scumpe, iar, în următorii ani, vor devenit tot mai greu de obținut, aspect care va îngreuna achiziția de noi imobile. Piața crește în continuare, prețurile cresc, cerere există, prin urmare o creștere va exista, însă va fi din ce în ce mai mică”, ne-a explicat ea.

Forța de muncă din construcții, o mare provocare în 2018. Cum ar putea fi soluționată în viitor

Găsirea forței de muncă calificată în construcții s-a dovedit a fi una dintre marile provocări întâlnite pe piața imobiliară pe parcursul acestui an și a fost resimțită inclusiv de dezvoltatorii proiectului Coresi Avantgarden.

Aceștia sunt de părere că angajații din domeniu trebuie plătiți corespunzător, pentru că cerințele ridicate, calitatea dorită și termenele de respectat nu pot fi atinse cu salarii mici. Printre cei mai greu de găsit specialiști se numără cei în finisaje, afirmă ei.

În încercarea de a soluționa o astfel de provocare, dezvoltatorii Coresi Avantgarden au creat parteneriate cu diverse organizații, dar și cu mediul universitar și preuniversitar.

“Reprezentanții companiei încearcă să convingă tinerii prin diferite programe de practică, internship sau parteneriate cu Facultatea de Construcții că există cerere pentru specialiști pe piața construcțiilor și dezvoltărilor imobiliare, deși puțini candidați sunt dispuși să lucreze în domeniu, având în vedere condițiile de muncă – efortul fizic crescut, mediul, temperaturile oscilante”, ne-a explicat Liliana Țene.

“Este nevoie de o voce comună care să susțină interesele societăților de construcții, care să contribuie la îmbunătățirea legislației aplicabile domeniului. Este nevoie să aducem în atenția opiniei publice și a forului legislativ din România dificultățile pe care le întâmpină sectorul imobiliar, dar și propuneri și soluții pe termen mediu și lung”, a mai adăugat reprezentanta Kasper Development.

Aceasta este, de asemenea, de părere că sectorul construcțiilor ar trebui să devină o prioritate economică, asemenea celui de IT, dar și că sunt necesare măsuri guvernamentale care să stimuleze fiscalitatea companiilor și salarizarea specialiștilor.

“Actuala criză a forței de muncă din domeniul construcțiilor ar putea împinge economia în recesiune. O soluție ar putea veni prin subvenții și facilități fiscale pentru a putea mări salariile muncitorilor din construcții sau o impozitare redusă semnificativ față de circa 45% cât este în prezent. Ar fi un prim pas pentru rezolvarea crizei forței de muncă din domeniu”, ne-a mai declarat ea.

O altă provocare întâlnită în 2018, potrivit reprezentanților Kasper Development, a apărut în procesul anevoios de obținere a autorizațiilor de construcții. Țene spune însă că proiectul Coresi Avantgarden face parte dintr-un master plan ambițios și că se încearcă eficientizarea constantă a acestui proces.

20 de blocuri construite în paralel și 700 de apartamente date în folosință

Pentru proiectul Coresi Avantgarden, anul 2018 a fost unul stabil, în care s-a înregistrat un nivel constant al cererii, iar prețurile s-au aflat într-o ușoară creștere față de 2017. În ultimele 12 luni au fost vândute peste 500 de unități în stadiu de proiect, iar alte 450 de chei au fost predate rezidenților din fazele 1 și 2 ale proiectului.

“În prezent, construim peste 20 de blocuri în paralel. Am dublat echipa de proiect și până acum am dat peste 700 de apartamente în folosință. Suntem mulțumiți de evoluția acestui proiect ambițios de regenerare urbană”, ne-a detaliat reprezentanta dezvoltatorului, adăugând că Kasper Development are peste 60 de angajați și 40 de colaboratori direcți, iar pe șantierul de pe fosta platformă industrială Tractorul lucrează 600 de muncitori, angajați ai circa 40 de firme care desfășoară lucrări în subantrepriză.

coresi avantgarden brasov

“Pentru 2019 ne dorim să predăm integral apartamentele din faza a doua, precum și alte 150 de unități din faza a treia”, ne-a mai explicat Liliana Țene.

“Proiectul rezidențial Coresi Avantgarden este gândit pe termen lung, cu un plan de dezvoltare pentru 8-10 ani. După primele trei etape aflate în curs de finalizare – 1.288 de apartamente, vor urma fazele 4 și 5 cu un potențial total de dezvoltare de 1.800 de apartamente. Ne dorim să reușim la Brașov să oferim comunității, la sfârșitul proiectului, cele circa 3.000 de apartamente prevăzute în master plan”, a adăugat ea.

Practic, proiectul este unul mixt, cartierul Coresi cuprinzând mai multe zone de interes, de la o componentă de comerț la o zonă de birouri, una rezidențială, toate acestea alături de unități de învățământ și alte funcțiuni.

Printre principalele criterii luate în considerare de cumpărătorii apartamentelor s-au numărat, în 2018, conceptul proiectului, localizarea sa într-un punct-cheie al orașului și raportul calitate-preț oferit, toate acestea urmând să atragă și pe viitor clienți.

coresi avantgarden

Un alt punct forte îl reprezintă, în opinia reprezentantei Kasper Development, infrastructura nou creată – de la drumuri de acces, la piste pentru biciclete și parcări.

“Apropierea de centrul comercial Coresi, de parc, spațiile verzi generoase și facilitățile din zonă au o contribuție în prezent, dar și în perspectivă. Este o investiție pe termen lung, este important să îmbunătățim constant proiectul pentru ca rezidenții să fie mulțumiți și peste 10 sau 20 de ani”, a mai explicat ea.

Cea mai mare parte a locuințelor disponibile în cadrul proiectului au fost cumpărate pentru uz propriu, dar există și un segment important de clienți care au ales să facă o achiziție în scop investițional aici. Procentul se menține, în prezent, sub 15%, dar Țene este sigură că va crește în următorii ani, dacă turismul în zonă se va dezvolta și mai mult.

Acest articol face parte din proiectul editorial Imobiliare.ro „2018 vs 2019| Evoluție, trenduri, provocări” prin care ne dorim să arătăm adevărata situație a pieței imobiliare din România, să oferim o retrospectivă a anului 2018, dar și perspectivele pentru 2019 în domeniu, așa cum sunt văzute ele prin prisma unora dintre cei mai mari jucători care activează în țara noastră.

GDPR și agențiile imobiliare. Alexandra Jivan, Hațegan Attorneys, despre implementarea corectă a normelor pentru evitarea amenzilor de până la 20 de milioane de euro

Evoluția pieței rezidențiale din Cluj. Cătălin Priscorniță, Blitz Imobiliare: „Corecțiile vor marca primele luni ale anului 2019, urmând o reașezare firească a prețurilor”

O stabilizare a prețurilor, așteptată în Timișoara. Ovidiu Lăzărescu, Eugene Estate: Excludem posibilitatea unui colaps pe piața imobiliară