Light Dark

La nivelul pieței rezidențiale din Cluj este așteptată, în următoarea perioadă, o ajustare a prețurilor, pe fondul creșterii susținute înregistrate în primele luni ale anului 2018, a încetinirii creditării și a precauțiilor legate de schimbările legislative, este de părere Cătălin Priscorniță, fondator și CEO al agenției Blitz Imobiliare, activă la nivel local din 2010.

Catalin Priscornita Blitz Imobiliare

“Aceste ajustări nu vor fi semnificative, ci de ordinul câtorva procente. Astfel, corecțiile nu vor depăși 10% din valori”, ne-a declarat Priscorniță.

“Corecțiile vor marca primele luni ale anului 2019, urmând astfel o reașezare firească a prețurilor pe noile baze ale cererii și ofertei”, a mai adăugat el.

CEO-ul Blitz Imobiliare ne-a vorbit și despre evoluția pieței de închirieri din Cluj-Napoca în următoarea perioadă, piață despre care spune că ar fi una dinamică, în special pe segmentul garsonierelor și apartamentelor cu 2 camere.

“Luând în considerare trendurile de creștere constantă înregistrate pe parcursul acestui an, specialiștii noștri afirmă că piața se află la un maxim istoric, cu perspective de creștere pe perioada primăverii”, a explicat el, menționând, totodată, că, potrivit Indicelui Blitz calculat intern, valoarea unei chirii pentru un apartament cu 2 camere a ajuns la 451 de euro/lună în cazul poziționării acestuia într-o zonă semi-centrală și la 466 de euro/lună în zona centrală a orașului.

Apartamentele cu 2 camere, cele mai căutate în 2018. Prețurile au crescut cel mai mult la garsoniere

Pe parcursul anului, prețurile au crescut pe piața rezidențială din Cluj, ajungând de la 1.279 de euro/mp la 1.513 euro/mp, potrivit datelor Blitz.

Pe primul loc în topul celor mai căutate tipuri de locuințe s-au aflat apartamentele cu 2 camere. În cazul acestora, s-a putut observa o creștere a prețurilor de la 63.500 de euro la 68.500 de euro și o reducere a suprafeței medii de la 56 de mp la 51 de mp

Cele mai semnificative creșteri ale prețurilor s-au înregistrat, în schimb, în cazul garsonierelor. O astfel de locuință a ajuns să coste în Cluj 53.000 de euro, de la 40.000 de euro inițial. În cazul garsonierelor nu s-au observat modificări semnificative la nivelul suprafeței medii.

piata imobiliara cluj 2019

“Relativ constantă este evoluția la apartamentele cu 3 camere, care prezintă o mică creștere a numărului de tranzacții, de la 26,3% la 27,4%, cu o scădere de 4 mp a suprafeței medii și o creștere a prețului de 7.500 de euro, ajungând până la 89.500 de euro”, ne-a explicat CEO-ul Blitz.

Acesta a mai menționat și că la nivelul apartamentelor cu 4 sau mai multe camere s-a putut vedea o depreciere de 57% a numărului de tranzacții și o scădere a suprafețelor medii de la 93 de mp la 80 de mp.

Creșterea echipei cu 80% și deschiderea unor noi birouri în țară, printre obiectivele Blitz în 2019

Pe parcursul acestui an, reprezentanții agenției și-au concentrat atenția pe creșterea și consolidarea companiei din toate punctele de vedere, de la echipă la instrumente, procese și beneficii acordate clienților. În plus, agenția și-a schimbat sediul și a lucrat la optimizarea site-ului său din perspectiva experienței utilizatorilor. Accent s-a pus, potrivit CEO-ului, și pe serviciile integrate oferite de companie clienților, precum consultanța financiar-bancară gratuită, certificatul energetic gratuit sau asigurarea locuinței pe parcursul vizionării.

“2018 a fost un an atât de creștere a echipei, cât și de stabilizare a organizației. Prin consolidarea proceselor și procedurilor interne am urmărit creșterea stabilității companiei, crearea unui mediu predictibil și funcțional”, a declarat Priscorniță.

“În 2019 vizăm atragerea de noi agenți și creșterea echipei cu 80%, folosind instrumentele deja consacrate de dezvoltarea carierei – Blitz Evolution și Blitz Camp. În același timp, această lărgire a echipei va avea loc și pe un alt plan, respectiv prin adăugarea unor noi birouri în România”, a mai detaliat CEO-ul agenției.

Acest articol face parte din proiectul editorial Imobiliare.ro „2018 vs 2019| Evoluție, trenduri, provocări” prin care ne dorim să arătăm adevărata situație a pieței imobiliare din România, să oferim o retrospectivă a anului 2018, dar și perspectivele pentru 2019 în domeniu, așa cum sunt văzute ele prin prisma unora dintre cei mai mari jucători care activează în țara noastră.

Record așteptat în statisticile oficiale din primăvara viitoare. Simona Șchiopotă, Hitch&Mosher: Nu avem semnale care să indice o criză în următorii trei ani

Cumpărătorul suflă și în iaurt, iar forța de muncă din construcții este o reală problemă. CEO-ul Westfield, despre evoluția pieței și soluțiile găsite pentru obstacolele din 2018

Maggie Kitshoff, Prime Kapital, despre primele ansambluri din România ale dezvoltatorului și obiectivele anului viitor. „Piața rezidențială va menține o traiectorie ascendentă”