Light Dark

Anul 2019 va fi unul excelent pentru cei pregătiți să reușească pe piața imobiliară, aceasta fiind una activă, cu lichiditate suficientă, ce atrage investitori ce doresc să facă achiziții țintind randamente bune. Aflăm mai multe detalii despre trendurile apărute în 2018 și despre un posibil record al numărului de contracte de vânzare anticipat pentru primăvara anului viitor, de la Simona Șchiopotă, Managing Partner al agenției imobiliare din Timișoara Hitch&Mosher. 

Simona Schiopota Hitch&Mosher

“Suntem în domeniul imobiliar din 2006, am trăit criza din 2008 și putem spune că nu avem, în prezent, semnale care să conducă către o criză în următorii trei ani. Din punctul nostru de vedere, anul 2019 se anunță a fi unul dinamic pe piața rezidențială din zona de vest a țării, ținând cont de numărul mare de apartamente noi ce urmează să fie livrate pe parcursul său, de apariția proiectelor de tip premium, aflate în construcție, și de interesul investitorilor de a achiziționa proprietăți imobiliare”, ne-a declarat Simona Șchiopotă.

Aceasta ne-a mai explicat și că, în opinia sa, creșterea ROBOR din ultima perioadă este normală, iar “o scădere a gradului de îndatorare acceptat de bănci dovedește prudență, maturitate în abordarea clientelei, în niciun caz o criză”.

Tranzacțiile cu cash, în creștere anul acesta

Pe parcursul anului, Managing Partnerul Hitch&Moscher spune că a observat o schimbare la nivelul modalității de plată utilizate de cumpărători pentru încheierea tranzacțiilor imobiliare.

“Ce a fost diferit în 2018, prin comparație cu 2017, a fost ponderea achizițiilor cash făță de achizițiile prin credit. Dacă 8 din 10 achiziții erau cu credit în 2017, în 2018 doar 6 din 10 achiziții au fost cu credit. Scăderea numărului de cumpărători cu credit este, desigur, rezultatul creșterii ROBOR precum și al scăderii gradului de îndatorare acceptat de bănci pentru acordarea creditelor”, ne-a explicat Șchiopotă.

În 2018 s-a înregistrat, de asemenea, o creștere a vânzărilor în cazul tuturor proiectelor rezidențiale noi promovate exclusiv de agenție.

Posibil record în numărul contractelor de vânzare, pentru primăvara lui 2019

Simona Șchiopotă spune, de asemenea, că în mass media s-a creat, în ultima perioadă, o dezinformare a publicului cu privire la apariția unei potențiale crize și a unei scăderi la nivelul prețurilor, pe fondul statisticilor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, respectiv al datele oficiilor acesteia (OCPI), fără a mai fi luate în considerare și informațiile deținute de dezvoltatori.

“Majoritatea achizițiilor efectuate în 2018 au ca obiect unități aflate în proiecte imobiliare noi, contractele de rezervare ale acestora sau antecontractele nefiind înregistrate de OCPI-uri din simplul motiv că  proiectele se vor finaliza și intabula în anii următori, respectiv 2019-2020. Cifrele folosite în alcătuirea statisticilor nu conțin și aceste vânzări. În plus, în ultimii doi ani, pe piața imobiliară din Timișoara au apărut proiecte noi de amploare, interesante, majoritatea cu termene de finalizare după 2019”, ne-a explicat Managing Partnerul Hitch&Mosher.

Șchiopotă a mai adăugat că, puși în fața unei alegeri, cumpărătorii preferă să achiziționeze apartamente noi, luând în calcul numeroasele proiecte disponibile, în defavoarea apartamentelor vechi cu același preț sau chiar mai scumpe.

Ea spune, totodată, că vânzările din ultimii doi ani de pe segmentul rezidențial nou vor fi înregistrate treptat, dar și că OCPI va înregistra un număr de contracte de vânzare record începând cu primăvara anului viitor, inițiate însă în 2017 și 2018.

“Dacă datele OCPI nu sunt corelate cu informațiile deținute de către dezvoltatorii imobiliari, atunci informația oferită canalelor de știri este cantitativ eronată, provocând doar panică și îngrijorare”, a concluzionat ea.

“Business-ul de tip Airbnb”, un nou trend pe piața din Timișoara

Cererile privind unitățile rezidențiale de închiriat s-au păstrat la același nivel față de anul trecut, o creștere putând fi observată, în schimb, pe segmentul comercial stradal și de retail de proximitate, mai ales în zona centrală a Timișoarei, ne-a explicat Simona Șchiopotă.

Orașul a devenit, de asemenea, tot mai atractiv în rândul turiștilor, fapt ce a adus cu sine o nou tip de cerere pe piață. “A apărut și o nouă tipologie de cerere, pe care noi am numit-o <business-ul de tip Airbnb>, consecință a creșterii numărului de turiști și a interesului față de Timișoara, ca urmare a câștigării titlului de Capitală Culturală Europeană în 2021”, ne-a explicat reprezentanta agenției.

Trecerea integrală la sistemul de lucru în regim exclusiv, obiectiv de viitor al agenției

Managing Partnerul Hitch&Mosher ne-a declarat că unul dintre principalele obiective de viitor ale agenției este acela de a trece integral la un sistem de lucru exclusiv. În 2018, echipa s-a ocupat de promovarea și vânzarea proiectului Campeador Residence din Timișoara în regim exclusiv. În portofoliul agenției se află și ansamblul rezidențial Adora Forest, aflat în a doua etapă de dezvoltare. Șchiopotă spune că până la finalizarea acestor proiecte, estimată pentru mai 2019, respectiv august 2019, se aștepată ca ambele să fie vândute integral.

Desigur, 2018 a adus cu sine și unele provocări, reprezentanta agenției amintind în acest caz intermedierea tranzacționării a două clădiri de birouri din Cluj, cu o valoare de peste 16 milioane de euro, către un investitor străin cu o subsidiară activă în România de peste 20 de ani, dar și colaborarea cu Mega Image pe segmentul de retail, în vederea extinderii rețelei în regiunea de vest a țării (proiectul galeriei Galaxy Shopping din Dumbrăvița și al galeriei din Moșnița Nouă, ambele cu ancoră Mega Image).

“Pentru 2019, ne dorim creșterea procentului de lucru în regim exclusiv, având ca obiectiv trecerea integrală la un sistem exclusiv, acest lucru oferindu-ne posibilitatea colaborării reale cu ceilalți colegi din domeniul imobiliar. Ne dorim, de asemenea, vânzări în creștere, colegi și clienți mulțumiți”, a conchis Simona Șchiopotă.

Acest articol face parte din proiectul editorial Imobiliare.ro „2018 vs 2019| Evoluție, trenduri, provocări” prin care ne dorim să arătăm adevărata situație a pieței imobiliare din România, să oferim o retrospectivă a anului 2018, dar și perspectivele pentru 2019 în domeniu, așa cum sunt văzute ele prin prisma unora dintre cei mai mari jucători care activează în țara noastră.

Piața rezidențială din Timișoara este tot mai atractivă. Vlad Vela, Vox Property Group, despre evoluția prețurilor și planurile pentru primul „oraș pe verticală” din România

Maggie Kitshoff, Prime Kapital, despre primele ansambluri din România ale dezvoltatorului și obiectivele anului viitor. „Piața rezidențială va menține o traiectorie ascendentă”

Mentalitatea cumpărătorului se schimbă. Motivele pentru care 2019 va fi anul stabilității pe piața imobiliară și planurile Conadi pentru proiectul Arcadia Apartments Domenii