Tranzacționarea unui pachet în valoare de un milion de euro. Aceasta poate fi considerată una dintre marile reușite ale RE/MAX Freedom Group în primul an de activitate efectivă pe piață. 2018 a însemnat însă mult mai mult: a fost un an al evoluției, în care s-a lucrat intens la formarea echipei, la realizarea ultimelor ajustări în strategiile implementate, un an în care s-au înregistrat chiar și unele recorduri, spune Octavian Bădescu, Broker/Owner al biroului din București parte a rețelei naționale de agenții imobiliare RE/MAX România.
“Am tranzacționat în 2018 un pachet în valoare de un milion de euro, având în componență o proprietate de 850.000 de euro, o vilă în zona Armenească, cumpărătorul fiind un investitor român”, ne-a declarat Octavian Bădescu, antreprenor cunoscut, în special, pentru fondarea companiei de curierat Sameday Courier, vândută în 2017 către eMag înainte ca acesta să cumpere franciza RE/MAX de care se ocupă în prezent.
“Acum avem listată în reprezentare exclusivă o altă vilă în valoare de 1,5 milioane de euro, pe Lascăr Catargiu (n.r. bulevard situat în zona ultracentrală a Bucureștiului) și un ansamblu în Voluntari în valoare de peste 2 milioane de euro. Preluăm, totodată, un teren a cărei valoare se află în zona a 5 milioane de euro”, a mai detaliat acesta portofoliul agenției pe care o conduce menționând, totodată, că o evoluție devine astfel ușor de observat.
“Când vom reprezenta și tranzacționa o proprietate de peste 10 milioane de euro vom marca o adevărată bornă”, vorbește Bădescu despre obiectivele de viitor ale agenției.
Toate acestea au fost posibile în condițiile în care RE/MAX Freedom Group se află, la ora actuală, abia în etapa a doua de maturizare, după ce 2017 a reprezentat o fază preliminară de studiu al industriei și de analiză a opțiunilor disponibile.
“Primul an de activitate efectivă, 2018, a fost unul de setare, de punere a bazelor și de învățare în aria de generare de clienți, de tranzacționare, în recrutare, în management și așa mai departe. Am urmărit, în paralel, stabilizarea financiară, să ajungem cât mai aproape de break-even-ul operațional”, a detaliat Octavian Bădeascu activitatea agenției, menționând că investiții se fac în continuare în această afacere.
“Am avut câțiva consultanți stabili și vom trece sigur ca firmă de pragul de 100.000 de euro în comisioane brute generate. Începând din a doua parte a anului am avut majoritatea consultanților în topul RE/MAX România lună de lună, depășind astfel anumite praguri prin tranzacționarea de proprietăți și de șapte cifre în euro și generând venituri per tranzacție de mii și zeci de mii de euro. Am marcat recorduri zonale în tranzacționare și am generat recomandări, foarte importante în acest business. Nu știu dacă, realist vorbind, puteam spera la mai mult”, ne-a mai explicat el.
Comportamentul cumpărătorului în 2018: plin de curaj la începutul anului, apoi mai temperat. Ce s-a întâmplat cu prețurile?
Octavian Bădescu ne-a vorbit, de asemenea, despre observațiile pe care le-a putut face în 2018 cu privire la comportamentul cumpărătorului. În prima parte a anului, acesta a dat dovadă de mai mult curaj, în opinia sa, atât în cazul achizițiilor în scop investițional, cât și în cazul celor pentru uz personal. Lucrurile s-au schimbat însă ulterior.
“În a doua parte a anului, elanul s-a mai temperat, ROBOR-ul a jucat și el un rol, însă nu se pune problema unei crize. Prețurile sunt încă la un nivel relativ scăzut în București pe anumite tipuri de zone și proprietăți. Altele au fost umflate de programe precum <Prima Casă>, inițiative care nu fac bine pe fond și pe termen mediu și lung”, a explicat owner-ul RE/MAX Freedom Group.
El a mai spus și că achiziția imobiliară ar trebui privită de către orice cumpărător ca o investiție, motiv pentru care acesta ar trebui să aloce resurse spre zonele din piață unde prețul este sub valoarea de înlocuire, unde există un randament constant bun la închiriere și unde există potențial de apreciere.
“(N.r. Cumpărătorul) să aibă în vedere o vorbă înțeleaptă care spune <profitul se face la cumpărare> și să caute întotdeauna să obțină o valoare superioară prețului”, a completat el, subliniind că indicat în astfel de demersuri este ca acesta să consulte un specialist înainte, dar și că puțini sunt cei care acționează, efectiv, astfel.
Ce proprietăți se vor vinde greu în curând
Românii caută cu predilecție proprietățile imobiliare noi, uneori chiar și în defavoarea altor criterii mai importante, precum localizarea acestora. În următoarea perioadă, vor fi tot mai atractive dezvoltările noi de calitate, este de părere Bădescu.
“Imobilele noi de calitate slabă sau aflate în zone improprii, cele comuniste din anumite zone, vor începe să aibă probleme la vânzare. În ultimii ani, au crescut atât pretențiile, cât și veniturile oamenilor”, ne-a explicat el.
Acesta a mai menționat că, personal, a început să investească în urmă cu câțiva ani pe segmentul rezidențial din centrul și nordul Bucureștiului, dar și din alte zone ale România și din străinătate.
Vine criza imobiliară în 2019?
Întrebat dacă ne-am putea confrunta cu o criză imobiliară în perioada următoare, Bădescu ne-a spus că, în opinia sa, o astfel de situație, în special cu consecințe similare celor întâlnite începând din 2009, nu este posibilă.
“Personal, nu cred că se pune problema de așa ceva, cel puțin nu la un nivel similar anilor 2009-2014. Cred că vor fi anumite reechilibrări, ajustări, vor fi zone în care oferta va depăși cererea solvabilă, probabil prin 2020-2021, pe segmentul construcțiilor noi”, ne-a declarat ownerul RE/MAX Freedom Group.
“Pe centru, pe nord, pe rezidențialul din aceste zone, cred că nu vom putea vorbi de crize. O evoluție anuală a prețurilor de câteva procente în sus și în jos timp de 2-3 ani consecutiv nu poate fi încadrată la criză, ci la reașezări”, a mai adăugat el.
Bădescu susține, totodată, că astfel de evoluții pot fi considerate și oportunități.
“Totul în viață se echilibrează și se reașează foarte frumos, ceea ce numesc unii criză este doar un transfer de valoare și de bani de la cei care nu sunt cumpătați la cei cumpătați și invers. Nimic nu se pierde, nimic nu se câștigă, totul se transformă, precum în fizică”, spune acesta.
Care sunt obiectivele de viitor ale RE/MAX Freedom Group
Mărirea echipei este unul dintre obiectivele agenției conduse de Bădescu pentru anul viitor. “În 2019 este necesar să apăsăm mai tare pe pedala așa-numitei recrutări, în fapt, să identificăm colaboratori asociați care să împărtășescă aceeași viziune, aceeași manieră de abordare a situațiilor și care să își dorească să treacă în cariera lor la nivelul următor”, ne-a explicat el, adăugând că alte obiective ar fi consolidarea identității și poziționarea sub-brandului Freedom Group în mintea consumatorului, dar și recuperarea unei părți din investițiile inițiale.
“Vom începe anul cu 8-10 consultanți, persoane cu mare anvergură profesională și experiență de viață. Vom vedea dacă vom încheia anul 2019 cu 10-20 de consultanți și cu venituri peste 250.000 de euro. Cam asta avem acum în minte”, a adăugat ownerul agenției.
“La nivelul consultanților, nimeni în Freedom Group nu prea poate rămâne alături de noi în primul an fără comisioane brute generate de minim 10.000 de euro, ca principal indicator al calității serviciilor oferite până la urmă, însă în viziunea noastră pragul minimal optim se situează la nivelul de 25.000 de euro anual. Performanța medie înseamnă comisioane brute generate individual de peste 50.000 de euro anual, iar cea de top înseamnă depășirea pragului de 100.000, pe care îl vizăm pentru consultanții noștri să îl atingă în 2-3-4 ani, în funcție de fiecare. Nivelul de câștig al specialiștilor noștri va depinde de cât de mare va fi cererea pentru ei, de cât de utili se vor face clienților lor și de cât de bine reușesc să le faciliteze acestora percepția cu privire la valoarea serviciilor oferite, întotdeauna fiind necesar ca aceasta să fie superioară prețului plătit”, a detaliat Bădescu.
Acest articol face parte din proiectul editorial Imobiliare.ro „2018 vs 2019| Evoluție, trenduri, provocări” prin care ne dorim să arătăm adevărata situație a pieței imobiliare din România, să oferim o retrospectivă a anului 2018, dar și perspectivele pentru 2019 în domeniu, așa cum sunt văzute ele prin prisma unora dintre cei mai mari jucători care activează în țara noastră.