Anul 2018 a fost unul excelent pentru piața rezidențială, susține Tal Roma, Development Manager al AFI Europe România, dezvoltator care a făcut recent primii pași pe acest segment cu o investiție de 16 milioane de euro într-un ansamblu aflat în construcție în cartierul Bucureștii Noi din Capitală. La nivelul Bucureștiului, piața este caracterizată, în prezent, de dinamism și prezintă perspective bune de viitor. Ne putem aștepta, în următoarea perioadă, la o creștere graduală a prețurilor, dar și la noi proiecte rezidențiale marca AFI Europe România, mai apreciază acesta.
După mall-uri și clădiri de birouri, AFI Europe România, subsidiară AFI Properties – una dintre marile companii din regiunea Europei Centrale și de Est specializate în dezvoltare, management și investiții în domeniul imobiliar, a demarat în 2018 primul său proiect rezidențial pe plan local – ansamblul AFI City localizat în zona Bucureștii Noi din Capitală.
Atenția dezvoltatorului a fost atrasă de acest segment de piață de multă vreme, terenul pe care a început construcția complexului fiind cumpărat încă din 2007. Decizia finală de a intra pe piața rezidențială a fost luată de reprezentanții companiei în urmă cu trei ani, grație redresării excelente de care a dat dovadă România după perioada crizei.
“Am început proiectul în iunie 2018, lucrând la dezvoltarea primei sale faze, ceea ce reprezintă două clădiri rezidențiale cu 190 de apartamente de tipuri diferite – studiouri duble, apartamente cu 2 și 3 camere. Până acum, am construit 8 etaje pentru ambele clădiri și planificăm ca finalizarea lor să fie făcută până în vara lui 2019”, ne-a declarat Tal Roma, adăugând că investiția de 16 milioane de euro în această etapă reprezintă doar începutul unor investiții semnificative în zona Bucureștii Noi.
“Am vândut deja 80 de apartamente, deci 50% din cele 190 pe care le construim la ora actuală”, a mai detaliat el.
Tal Roma spune, totodată, că principalul obiectiv al companiei pentru anul 2019 va fi finalizarea primei faze din AFI City și planificarea următoarelor etape ale proiectului care are la bază conceptul de “comunitate privată închisă”. Astfel, explică el, copiii vor putea participa la diverse activități în cadrul ansamblului rezidențial, iar părinții vor putea sta liniștiți știind că cei mici se joacă în siguranță în incinta acestuia.
“În același timp, analizăm oportunități variate care ar putea fi favorabile atât pentru companie, cât și pentru consumatori”, a mai explicat el, menționând, de asemenea, faptul că dezvoltatorul își dorește ca proiectele avute în portofoliu să fie cât mai relevante pentru clienți.
Development Managerul companiei ne-a oferit, de asemenea, asigurări că ne putem aștepta pe viitor la noi proiecte rezidențiale dezvoltate de AFI Europe România.
“Piața rezidențială din România este atât atractivă, cât și exigentă. Există din ce în ce mai multe persoane care își doresc soluții de locuire care să se muleze pe nevoile lor, fie că este vorba despre un complex rezidențial, de o distribuție eficientă a spațiilor dintr-un apartament sau de facilitățile disponibile în vecinătatea locuinței. Ne propunem să oferim astfel de soluții, păstrând legătura cu consumatorii noștri și luându-le în considerate nevoile și grijile”, a menționat acesta.
“Un proiect specific pe care îl luăm în considerare în acest moment este legat de terenul cumpărat în 2018 în proximitatea AFI Cotroceni. Cel mai probabil vom exinde mall-ul și AFI Park, complexul de clădiri de birouri, dar luăm în considerare și includerea unui ansamblu rezidențial pe terenul respectiv”, a mai detaliat el.
Prețurile locuințelor vor crește gradual în viitor
Tal Roma consideră că ar trebui să ne așteptăm la o creștere graduală a prețurilor locuințelor în viitor. “2018 a fost un an extraordinar pentru piața rezidențială, având în vedere felul în care aceasta s-a redresat în ultimii ani după criză, fapt ce poate fi observat prin creșterea cererii pentru apartamente și prin majorarea prețurilor cu circa 15%”, ne-a explicat Development Managerul AFI Europe România, companie activă în țara noastră din 2005.
“Ne așteptăm să vedem o creștere a prețurilor în următorii ani, având în vedere faptul că ne aflăm pe un trend ascendent în privința costurilor construcțiilor și a prețurilor terenurilor”, a mai spus el.
Reprezentantul dezvoltatorului consideră, de asemenea, că forța de muncă insuficientă și salariile în creștere se vor reflecta în prețul final al unităților rezidențiale.
“Acest lucru nu înseamnă că, începând de anul viitor, vom vedea o creștere abruptă a prețurilor apartamentelor, nici că oamenii nu își vor mai permite să cumpere locuințe. Va avea loc gradual și va depinde de condițiile din piață, așa cum se întâmplă în orice alt sector al economiei”, a spus Roma.
Cât despre zvonurile recente cu privire la apariția unei crize în următoarea perioadă, Development Managerul a menționat că deși există, la ora actuală, o lipsă de personal la nivelul tuturor sectoarelor, ce ar putea afecta în cele din urmă creșterea economică, în România s-a înregistrat o creștere solidă a PIB-ului, iar economia este mult mai puternică față de anii trecuți.
El a ținut, totodată, să le ofere un sfat cumpărătorilor interesați de achiziția unor locuințe recomandându-le acestora să facă astfel de achiziții “de la dezvoltatori cu reputații bune, pentru a minimiza orice potențial risc de apariție a întârzierilor la livrare sau de a nu obține calitatea promisă”.
Acest articol face parte din proiectul editorial Imobiliare.ro „2018 vs 2019| Evoluție, trenduri, provocări” prin care ne dorim să arătăm adevărata situație a pieței imobiliare din România, să oferim o retrospectivă a anului 2018, dar și perspectivele pentru 2019 în domeniu, așa cum sunt văzute ele prin prisma unora dintre cei mai mari jucători care activează în țara noastră.