Light Dark

România se află pe primul loc în topul statelor membre UE în care cea mai mare proporție a populației deține locuințe.


În anul 2020, 70% din populația Uniunii Europene locuia într-o locuinţă proprietate personală, în timp ce restul de 30%, în locuințe închiriate, potrivit celor mai noi date publicate de biroul de statistică al Uniunii Europene (UE) – Eurostat. România se află pe primul loc în topul statelor membre UE în care cea mai mare proporție a populației deține locuințe. Astfel, aproape 96% dintre români sunt proprietari. Suntem urmați în top de Slovacia (92%), Ungaria și Croația (ambele 91%).

Procent de proprietari din totalul populației, 2020, date Eurostat

Potrivit raportului, în majoritatea statelor, cu excepţia Germaniei, procentul celor care deţin locuinţa în care trăiesc este mai mare decât cel al chiriaşilor. În Germania, jumătate (50,4%) din locuitori sunt proprietarii locuinţelor în care trăiesc în timp ce cealaltă jumătate (49,6%) trăiesc într-o locuinţă închiriată. Alte state unde procentul proprietarilor de locuinţe este redus sunt Austria (55%) şi Danemarca (59%).

Cei mai mulți români locuiesc la case

Cei mai mulți români nu locuiesc la bloc, ci în case, arată datele biroului de statistică. Aproximativ 66% din populația țării trăiește la case și doar 34% din populație trăiește la apartament. Procentul ne plasează pe locul 8 la nivel european.

Casă sau apartament, procentele din populație în 2020, date Eurostat

La fel ca anul precedent, campioană la acest capitol este însă Irlanda unde aproape 92% din totalul populației locuiește în case.

Calitatea locuințelor

În ciuda faptului că procentul românilor care locuiesc la case este unul ridicat, aceștia continuă să locuiască în spații supraaglomerate. Datele oficiale Eurostat arată că la nivel european, cele mai mari rate de supraaglomerare au fost observate în România (45,1 %), Letonia (42,5 %) și Bulgaria (39,5 %), iar cele mai scăzute în Cipru (2,5 %) și Malta (4,2 %). Mai simplu spus, în timp ce în Uniunea Europeană media este de 1,6 camere pentru o persoană, în România este 1,1 camere pentru o persoană.

Citește și: Andrei Cantaragiu: “Modul în care vor fi gândite și construite proiectele rezidențiale va fi diferit.” Interviu cu CEO-ul dezvoltatorului City Garden Residence