Piața rezidențială din București și Ilfov a mers cu motoarele turate aproape de maximum în 2020, în ciuda dificultăților cauzate de criza sanitară și, implicit, în ciuda climatului economic de incertitudine.
La nivel național, numărul locuințelor livrate în 2020 pare că a ajuns la un nou record, iar numărul de tranzacții imobiliare s-a majorat comparativ cu 2019.
Bineînțeles că, într-o primă fază, declanșarea crizei sanitare a avut un impact negativ asupra pieței rezidențiale, însă ultimele luni ale anului trecut au adus o îmbunătățire generală în materie de achiziții imobiliare, iar prețurile au rămas relativ stabile.
Un fapt constatat cu interes în 2020 a fost dezvoltarea tot mai organizată a segmentului middle market al pieței rezidențiale. Dorința cumpărătorilor de a locui în spații mai mari, în contextul muncii de acasă, creșterea veniturilor și reducerea dobânzilor au
făcut mai accesibilă achiziția unei locuințe noi din această categorie. Asta în condițiile unui avans anual al prețurilor locuințelor de aproximativ 2-3%, indicând o creștere sănătoasă a
pieței.
Pentru 2021 se preconizează continuarea unor proiecte rezidențiale de anvergură, unii dezvoltatori având planuri de lansare a unora noi; cum anume se vor concretiza aceste planuri depinde de condițiile generale de piață, dar și de facilitățile pe care statul român ar trebui să le acorde pentru încurajarea pieței rezidențiale – cum ar fi majorarea plafonului pentru aplicarea cotei reduse de TVA. Climatul macroeconomic și evoluția pandemiei
COVID-19 vor fi principalii factori care își vor pune amprenta asupra nivelului de încredere al potențialilor cumpărători, influențându-le decizia de achiziție.
Și dezvoltatorii de birouri își continuă proiectele
Pe piața office, anul trecut a fost un an atipic: deși începuse cu așteptări ridicate în ceea ce privește evoluția cererii de închiriere și cu proiecte mari în derulare, acesta a resimțit, în mod firesc, efectele crizei sanitare. Cu toate acestea, pană la sfârșitul lui 2020 au fost tranzacționate spații de peste 240.000 de metri pătrați la nivelul Bucureștiului, din care aproape 60% au răspuns cererii nete, noi, din piață – relocări, extinderi, preînchirieri.
Livrările de spații noi au crescut cu 155.000 de metri pătrați, ceea ce arată că dezvoltatorii de proiecte de birouri nu s-au descurajat, ci au construit în continuare. Deși rata de neocupare a crescut la 12.4%, anul trecut nu a avut loc o scădere a încrederii dezvoltatorilor în această piață. Cu toate acestea, 2020 a marcat începutul unei schimbări majore în ceea ce privește designul, soluțiile tehnologice de care vor dispune pe viitor proiectele office, serviciile care vor fi oferite chiriașilor, mai ales cele de property management.
Ca proprietar ai complexului Oregon Park, Lion’s Head s-a adaptat la „noua normalitate”, care a impus restricții, măsuri de igienă suplimentare și implementarea unor noi norme, prin servicii adaptate la criza sanitară. Ceea ce am constatat a fost că, deși angajații au lucrat mai mult de acasă, acest lucru nu s-a reflectat automat într-o reducere a suprafeței închiriate de companii. Măsurile de distanțare socială recomandate de autorități s-au
reflectat în reducerea numărului de angajați prezenți în același timp în spațiul de birouri, precum și în revizuirea împărțirii spațiului de lucru, pentru a asigura o suprafață suficientă fiecărui angajat, cu scopul de a preveni răspândirea noului coronavirus.
Lucrul de acasă nu este neapărat cea mai bună opțiune
În plus, la opt luni după declanșarea pandemiei s-a dovedit că „munca de acasă” nu a fost considerată chiar cea mai bună soluție de către angajați, mulți dintre aceștia preferând – sau, de fapt, având nevoie – să lucreze de la birou, cel puțin o parte din timp. A lucra de acasă nu a fost o variantă tocmai bună pentru anumite categorii de angajați, cum ar fi cei noi.
Deși s-a vorbit mult despre faptul că birourile devin mai puțin importante pentru desfășurarea activității oamenilor, sondajele noastre concluzionează contrariul, iar gradul ridicat de colectare a chiriilor (peste 95%) pentru spațiile office vorbește de la sine. În
acest context, în anul 2021 se anunță dezvoltarea unor proiecte de birouri cu o suprafață cumulată de circa 250.000 de metri pătrați. Lion’s Head nu și-a pierdut apetitul pentru segmentul office, pe care îl găsește în continuare interesant, alături de cel rezidențial.
Anca Simionescu
Country Manager Lion’s Head