Autor: Andreea Popa, Senior Consultant Imobiliare.ro Market 360
Tendința de scădere de la nivelul ofertei se menține și la finalul celui de-al treilea trimestru din 2024, atât pe segmentul rezidențial nou, cât și pe piața veche. Pe fondul reducerii numărului de locuințe din piață cu aproximativ 9% într-un an s-a generat o competiție acerbă în rândul cumpărătorilor, iar prețurile au continuat să se aprecieze. S-a atins o medie națională de 1.647 de euro/mp util, cu 12,4% mai ridicată față de cea înregistrată în aceeași perioadă a anului trecut.
Toate acestea, împreună cu intrarea unei noi generații de consumatori pe piața imobiliară, ar putea încuraja, pe viitor, o evoluție tot mai dinamică pe piața chiriilor.
Cât de mult crește, în realitate, numărul tranzacțiilor
Datele raportate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară indică un avans cu 10% la nivelul tranzacțiilor cu unități individuale în perioada ianuarie-septembrie 2024, dacă ne raportăm la aceleași nouă luni din 2023.
Nu trebuie să ignorăm, însă, faptul că numărul efectiv al caselor și apartamentelor vândute în România se menține sub cel aferent anilor 2021 și 2022, considerați deja a fi cei mai buni pentru piața imobiliară după relansarea sa în urma crizei din 2008.
Au existat doi factori principali care au dus la creșterea tranzacțiilor în primele trei trimestre din 2024. În primul rând, semnalul de reducere a dobânzilor le-a dat multor cumpărători imboldul necesar pentru realizarea unei achiziții imobiliare.
În al doilea rând, unii dintre cei care prospectau piața au conștientizat faptul că momentul achiziției nu mai poate fi amânat, în contextul în care prețurile cresc constant, iar numărul efectiv de locuințe disponibile este tot mai scăzut.
În marile orașe apartamentele s-au scumpit cu până la 17% în ultimul an, fiind depășite constant noi recorduri. În Cluj-Napoca, de exemplu, cumpărătorii ar fi plătit cu 11% mai puțin dacă ar fi făcut o achiziție imobiliară în toamna lui 2023. Acum, proprietarii și dezvoltatorii solicită un preț mediu de 2.780 de euro/mp util. Dacă tendințele actuale se mențin, cel mai probabil până la mijlocul lui 2025, pe plan local se va depăși pragul de 3.000 de euro/mp util.
Pe segmentul închirierilor prețurile au avansat mai lent, dar creșterile continuă și aici.
La ce ne putem aștepta pe termen mediu
Vom încheia, mai mult ca sigur, anul în curs cu un nivel al tranzacțiilor care îl va depăși pe cel aferent lui 2023, însă cel mai probabil sub valorile din 2021-2022.
Nevoia de locuire rămâne, dar cumpărătorul va continua să fie mai pretențios, mai educat și mai atent la spațiul disponibil. Acesta va pune tot mai mult accent pe facilitățile care vin la pachet cu noua locuință și pe potențialul de dezvoltare al zonei în care se află proprietatea de care este interesat.
Urmează un an cu potențiale modificări legislative, majorări de TVA, creșteri ale taxelor și impozitelor, la care se vor adăuga reglementări mai stricte în domeniul construcțiilor. Se va pune accent pe sustenabilitate și pe construirea unor locuințe inteligente. Costurile dezvoltatorilor imobiliari ar putea crește pe fondul crizei de pe segmentul forței de muncă, dar și în contextul conformării la noile norme, iar acest lucru poate pune presiune pe prețuri.
Potențialul conceptului “build to rent” nu poate fi trecut nici el cu vederea, în special în marile centre regionale din România, dar și în unele orașe secundare care se dezvoltă accelerat în ultimii ani.
Generația Z poate susține creșterea în popularitate a conceptului “build to rent”, prin mentalitatea și prin valorile sale. Aceasta este o generație mult mai dispusă să îmbrățișeze schimbarea, fie că discutăm despre o locuință nouă, o zonă nouă sau de un nou oraș, fie că discutăm despre un alt loc de muncă. Flexibilitatea este cuvântul-cheie care o descrie, iar piața chiriilor ar putea satisface mai degrabă cerințele membrilor acesteia pe viitor.