Light Dark

Legea agentului imobiliar ar putea să se transforme dintr-o inițiativă despre care se vorbește de mai bine de 20 de ani în realitatea de zi cu zi a celor care activează în acest domeniu chiar și într-o lună.

“Dacă știam acum 3-4 ani că o să lucrăm sute, poate chiar mii de ore împreună, poate că nu ne-am mai fi apucat de treabă. Cu toate acestea, în momentul de față, suntem pe ultimul metru, ca să zic așa. Am depășit multe obstacole, avem avize favorabile, parlamentarii s-au pus de acord și sperăm să avem lege peste o lună. Dacă nu, cel mai târziu în septembrie”, a declarat în cadrul conferinței Imobiliare.ro HUB 2024 Cătălin Priscorniță, CEO Blitz și unul dintre jucătorii din domeniul imobiliar care s-au implicat în susținerea proiectului de lege care are ca obiectiv profesionalizarea breslei.

Se estimează că, în momentul de față, există până în 10.000 de agenți imobiliari activi în România. Nu există însă cifre oficiale cu privire la numărul efectiv de persoane care se recomandă în fața chiriașilor, cumpărătorilor sau proprietarilor pregătiți să vândă ca fiind agenți, brokeri sau consultanți imobiliari.

Actualul proiect de lege privind organizarea activității de intermediere imobiliară propune introducerea titlului profesional de intermediar imobiliar, care poate fi agent sau broker în cazul persoanelor fizice, respectiv agenție imobiliară în cazul persoanelor juridice.

Un agent imobiliar trebuie să fie absolventul unei forme de învățământ secundar superior, dar și al unui curs de calificare ce implică 1.080 de ore de formare profesională. Un broker imobiliar trebuie să fie absolventul unei forme de învățământ superior (licență sau nivel echivalent), dar și al unui curs de specializare de această dată de cel puțin 180 de ore de formare profesională. Află mai multe detalii despre ce propune proiectul de lege aici.