Light Dark

Locuințele românilor sunt la ora actuală accesibile, în contextul în care puterea de cumpărare a crescut semnificativ în ultimii ani. Mulți dintre cumpărători optează pentru imobile noi, iar în topul preferințelor celor care fac achiziții prin credite ipotecare se află proprietățile de calitate, ce se remarcă printr-un nivel înalt de eficiență energetică. Acestea au fost doar câteva dintre concluziile panelului “Cât de accesibile sunt locuințele în România? Ce spun cifrele despre mersul pieței” organizat în cadrul conferinței Imobiliare.ro HUB 2024.

La discuțiile moderate de Dan Niculae, Managing Director Imobiliare.ro Finance – brokerul de credite din cadrul grupului Imobliare.ro, au participat Cristian Popa, specialist cu peste 15 ani de experiență în sectorul financiar și membru al Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR), și Dragoș Dumitrescu, Coordonator Afaceri Imobiliare BCR.

Cristian Popa a prezentat în fața participanților o serie de informații de interes din cel mai nou raport de stabilitate financiară întocmit de BNR. Specialistul a oferit și câteva păreri personale despre evoluția prețurilor locuințelor și accesibilitatea acestora la nivelul marilor orașe.

Aspectele cheie din cadrul raportului BNR de interes pentru toți profesioniștii din real estate sunt:

  • Piața imobiliară rezidențială este caracterizată, în prezent, de un dezechilibru între cerere și ofertă. Pe partea ofertei s-a consemnat o scădere semnificativă a numărului autorizațiilor eliberate pentru clădiri rezidențiale, a lucrărilor de construcții, a locuințelor nou terminate și a celor disponibile. Pe partea de cerere, aceasta a crescut pe fondul revenirii economice, cu 28%.
  • Dinamica ascendentă a prețurilor este susținută de scăderea ofertei și de creșterea costurilor de construcție. Costurile ridicate în construcții continuă să pună presiune pe prețurile locuințelor. Trendul ascendent al costurilor în construcții este așteptat să continue în perioada următoare.
  • Creșterea cotei de TVA de la 5% la 9% este de natură de a pune presiune suplimentară asupra prețurilor.

Mai jos, principalele declarații făcute de Cristian Popa la Imobiliare.ro HUB 2024, în cadrul panelului “Cât de accesibile sunt locuințele în România? Ce spun cifrele despre mersul pieței”:

“Nu vedem riscuri sistemice la nivelul pieței imobiliare, nu vedem anomalii”

“Creșterea salarială este cel mai important factor care explică creșterea prețurilor la case”

“Casele se construiesc cu muncă și se cumpără tot cu muncă, pentru că le cumperi din salariu. Mie îmi place să spun că imobiliarele sunt o baterie de muncă”

“Dacă presupui că pe termen lung salariile cresc cu orice procent mai mult decât prețul caselor înseamnă că la un moment dat, în 50-100 de ani, ar trebui să-ți cumperi o casă cu un salariu, ceea ce e absurd, nu poți să faci acest lucru pentru că niște oameni trebuie să muncească pentru casa respectivă”

“Cu cât țările sunt mai dezvoltate cu atât populația acumulează mai mult capital, iar activele devin mai scumpe. Nu este o întâmplare că în anii ’90 o garsonieră era 3.000-5.000 de dolari. Puțini dintre noi aveam acei bani”

“Bucureștiul este cel mai accesibil oraș – 6 ani de muncă te costă un apartament”

“Salariile în ultimii 10 ani s-au triplat, prețurile caselor s-au dublat, deci avem o îmbunătățire semnificativă a puterii de cumpărare”

“Când vorbim de randamentele la active, vorbim de randamente reale pentru că pe termen lung chiriile ar trebui să se actualizeze cu rata inflației. E absurd să crezi că peste 50-100 de ani cu 2% din salariu o să-ți închiriezi un penthouse în centrul orașului”

“Indiferent de ce ne dorim, și cu toții ne-am dori să avem o casă mare și ieftină, ce face piața nu depinde de noi, depinde de cerere, ofertă, de efecte structurale și tot așa”

Reprezentantul BCR prezent la discuțiile din panelul “Cât de accesibile sunt locuințele în România? Ce spun cifrele despre mersul pieței” a oferit, printre altele, detalii despre tipurile de proprietăți preferate de cumpărătorii care au făcut o achiziție cu ajutorul unui împrumut.

Mai jos, principalele declarații făcute de Dragoș Dumitrescu în cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB 2024.

“Observăm că undeva la 60% din solicitările de creditare sunt din zona de refinanțări, interne și între bănci, restul fiind zona de producție nouă, peste 30%”

“Din analizele noastre din ultimii ani vedem că oamenii optează pentru locuințe de valoare mai mare, de dimensiuni mai mari și și-au păstrat chiar apetitul acesta de a se duce în zone de viitor, nu caută doar zonele centrale. Este o tendință din perioada pandemiei”

“Portofoliul nostru este unul foarte bun. La o analiză internă, din creditele acordate peste 50% sunt pentru locuințe eficiente energetic, ceea ce denotă că și alegerea clienților este în această zonă și s-au orientat spre imobile noi”

“Strategia noastră a fost de fiecare dată corelată cu evoluția pieței și, în momentul de față, nu identificăm niște riscuri majore care să impacteze piața imobiliară”

Aproximativ 550 de profesioniști în imobiliare – agenți, dezvoltatori și investitori – au luat parte la conferința Imobiliare.ro HUB 2024. Evenimentul a oferit numeroase oportunități de networking, dar și informații de calitate despre evoluția pieței rezidențiale și dezbateri cu unii dintre cei mai importanți jucători din sectorul românesc de real estate. Află și care au fost marii câștigători din acest an ai galei Imobiliare.ro AWARDS.

Partenerii Imobiliare.ro HUB 2024 au fost BCR, Delta Studio, BLITZ, Viva City, DS Automobiles, ISHO, Petro Vaselo, Tandem, REBS, Wallberg Properties și Atria Urban Resort.