Light Dark

Apartamentele din Iași s-au scumpit în ultimul an cu aproape 20%, iar pe viitor adoptarea inițiativei legislative care prevedere limitarea avansului pe care dezvoltatorii îl pot cere cumpărătorilor ar putea să se traducă în noi majorări ale prețurilor atât pentru locuințele noi, cât și pentru cele vechi, sunt de părere specialiștii care au luat parte la evenimentul Imobiliare.ro HUB Iași.

“În toate orașele mari, inclusiv în Iași, baza finanțării sunt banii veniți de la clienți. Se fac și credite, dar în final toată lumea are discounturi pentru cash și pentru toți o sursă importantă de venit provine încă de la clienți”, a declarat Paul Avătăji, manager Imperia Imobiliare, în cadrul evenimentului care a reunit la dezbateripeste 200 de agenți imobiliari, dezvoltatori și investitori activi pe plan local.

El este, totodată, de părere că în momentul de față o astfel de lege nu este, în totalitate, în folosul cumpărătorilor. Procedura de autorizare pentru demararea proiectelor imobiliare este deja una greoaie, dezvoltatori vor fi nevoiți să se bazeze pe propriile fonduri sau să apeleze la bănci pentru a obține finanțarea necesară lucrărilor de construcții și nu toți o vor primi. Cei care vor accesa împrumuturi vor plăti dobândă pe o perioadă mai mare de timp, în condițiile în care finalizarea unui proiect imobiliar nu se face de pe azi pe mâine, iar în final toate acestea se vor traduce prin costuri mai mari pentru cumpărători.

“Pentru un client dintr-o mie, care să zicem ipotetic că și-ar lua țeapă, suferă ceilalți 999 protejați de lege care ar cumpăraapartamente cu minimum 20% mai scumpe, din punctul meu de vedere”, a mai explicat reprezentantul Imperia Imobiliare.

Mai merită să construiești în Iași?

Ciprian Iovu, CEO Inter Imobiliare, a explicat tot în cadrul aceluiași eveniment că mulți dintre cei care vor să facă dezvoltări imobiliare au ajuns să fie descurajați în ultimul timp de durata mare de obținere a autorizațiilor, dar și de creșterea perioadei necesare construirii și recepționării lucrărilor.

“Coborârea avansului la 10% cred că este una dintre ultimele probleme ale dezvoltatorilor imobiliari. Practic, în Iași, și vă spun din experiență pentru că și eu am cochetat cu dezvoltarea imobiliară, în 2018-2019 cumpărai terenul, scoteai autorizația de construire, iar toate termenele erau undeva la3-4 lunipentru a face acest lucru. Veneai cu investiția în teren, cu proiectul și toate celelalte, îți asumai începutul construcției și poate cu ceva avans de la clienți edificai până la urmă, iar tot procesul acestadura 12 luni pentru un bloc cu 4 etaje. Acum, din momentul în care te hotărăști să cumperi terenul sau semnezi contractul de vânzare-cumpărare și până când efici blocul ca să poți să faci recepția lucrării pot trece șidoi ani și jumătate sau trei. Dacă te duci să iei o linie de credit de la bancă, nu mai ai o dobândă care într-un an de zile era 10% din valoarea de investiție, vei avea 30%. În plus, nu ai nici siguranța că vei recepționa această clădire”, a declarat Iovu.

“Cunoaștem dezvoltări imobiliare în Iași care au respectat proiectele la milimetru și pentru care procesul de recepție a lucrărilor a durat 7 luni, în condițiile în care în alte orașe importante, precum Constanța, Cluj-Napoca, Suceava sau Brașov, recepția lucrărilor se face în momentul în care blocul este la gri în interior”, a mai detaliat el.

Micii dezvoltatori ar putea să iasă din piață

Alina Istina, manager de vânzări pentru proiectul Royal Town, este, la rândul său, de părere că limitarea avansului solicitat cumpărătorilor îi va determina pe micii dezvoltatori să renunțe la planurile lor.

“Probabil vă vor dispărea foarte mulți dezvoltatori mai mici. Vor rămâne jucătorii importanți pe fiecare dintre piețele locale”, a explicat ea, menționând totodată că o astfel de mișcare argenera potențiale creșteri ale prețurilor.

Cu o ofertă pe segmentul nou limitată care s-ar restrânge și mai mult,noi scumpiri pot fi așteptate inclusiv în cazul locuințelor vechiavând în vedere faptul că pe plan local cererea se menține în continuare la un nivel ridicat, sunt de părere specialiștii care au participat la evenimentul organizat deImobiliare.roîn Iași.

Aceștia nu sunt, însă, convinși că propunerea legislativă care are ca obiectivlimitarea avansului solicitat cumpărătorilor la 10%, respectiv la 40% în cazul în care dezvoltatorul are o poliță de asigurare pentru protejarea investiției, va fi și adoptată în viitorul apropiat.

“Eu cred că dacă nu va fi votată până la alegeri, ca să fie unproiect electoral, șansele să mai fie votată scad pentru că interesele sunt foarte mari să nu se aprobe”, a declarat managerul Imperia Imobiliare.

“Această lege a mai fost propusă o dată și nu a trecut. O să vedem acum”, a spus și Alina Istina.

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.10/1995 privind calitatea în construcții a fost înregistrată la Senat pentru dezbatere la începutul lunii octombrie. De atunci, a obținut aviz favorabil din partea Consiliului Economic și Social și din partea Consiliului Legislativ, iar reprezentanții Consiliului Concurenței au apreciat că dispozițiile sale nu conțin aspecte care să contravină prevederilor Legii concurenței. Procedura de urgență solicitată de inițiator a fost, de asemenea, aprobată.

Iași, un pol al dezvoltării României

Pe termen lung, însă, orașul are toate premisele să se dezvolte în continuare și să devină un punct și mai important pe harta țării.

“Eu sunt foarte optimistă. Trebuie să găsești o soluție. (…) Cred în viitor pentru că, din punctul meu de vedere, Iașul are posibilitatea de a deveniun pol al dezvoltării României. Este un centru universitar important, cu instituții de învățământ cu renume, anual mii de studenți din toate colțurile țării și din străinătate ajung aici. Dacă reușim să accelerăm dezvoltarea infrastructurii și a transportului feroviar, probabil că ne va fi foarte bine”, a declarat Loredana Acasandrei, reprezentanta agenției Fidelia Casa, în cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB.