Light Dark

Ultimii trei ani nu au fost ușori. Am trecut printr-o pandemie care ne-a ținut în case, ne-a fost teamă de războiul pornit în țara vecină, am fost îngrijorați de criza energetică și ne-am confruntat cu o perioadă în care inflația a atins un nivel foarte ridicat. Sectorul românesc de real estate a depășit, însă, toate aceste șocuri destul de bine și și-a dovedit rezistența. 

“Eu aș considera toate aceste crize suprapuse ca fiind mai degrabă niște teste de stres pentru piața imobiliară trecute cu brio”, a declarat David Grigorescu, președinte anterior al Asociației Profesionale a Agenților Imobiliari din România (APAIR), în cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB Brașov.

“Dacă ne uităm puțin la acești ultimi trei ani, la câte provocări au venit pe plan local, regional și chiar la nivel mondial, din punctul meu de vedere piața imobiliară din România a reacționat extraordinar de bine. Da, a scăzut la un moment dat numărul tranzacțiilor. E firesc. Să ne amintim din trecut că și o creștere a cursului poate să încetinească puțin piața pentru 1-2 luni. La câte crize am avut, eu sunt extrem de optimist și consider că piața a rezistat foarte bine”, a mai detaliat el pentru cei aproape 300 de profesioniști activi în sectorul de real estate din Brașov prezenți la eveniment.

Citește și: Ce spun datele despre evoluția pieței rezidențiale din Brașov?

Citește și: Principalii factori care vor pune presiune pe prețuri în 2024. Eventuala reconstrucție a Ucrainei poate avea un impact puternic

Grigorescu este de părere că, la ora actuală, singurul lucru care ar putea să genereze un blocaj la nivelul pieței imobiliare ar putea fi o nouă criză sau, în cel mai rău caz, un alt război apărut pe fondul evenimentelor recente din Israel.

Nu trebuie să trecem cu vederea nici faptul că prețurile urmează un trend ascendent, nivelul tranzacțiilor nu s-a redus semnificativ în ciuda tuturor dificultăților întâmpinate în ultima perioadă, iar stocurile de locuințe sunt tot mai reduse.

“Presiunea pe cumpărător devine din ce în ce mai mare. Dacă anul trecut avea de ales între cinci proprietăți potrivite pe segmentul lui, astăzi poate mai are de ales între trei sau patru. Avem o cerere crescută. Și statisticile arată acest lucru. Ușor, ușor numărul tranzacțiilor va depăși inclusiv recordul din 2021-2022”, a încheiat reprezentantul APAIR.

Citește și: „Cash is king” în Brașov. Zona investițională, avantajată de impactul noului aeroport pentru turismul local

Citește și: 2024, un an dificil în imobiliare. Muntean, iAdvise: Degeaba cresc prețurile, dacă scad tranzacțiile. E matematică simplă

Citește și: Dificultăți în imobiliare? Nu, doar oportunități pentru consultanții profesioniști