Light Dark

Apartamentele din Brașov sunt din ce în ce mai căutate, atât în rândul cumpărătorilor, cât  și în rândul chiriașilor. Numărul proprietăților disponibile, însă, pe plan local este în scădere față de anul trecut. Vedem, de asemenea, majorări ale prețurilor solicitate pe ambele segmente de piață în același interval de timp, cele mai importante în rândul locuințelor scoase la închiriere.

Aproape 10.200 de potențiali cumpărători și-au căutat, în trimestrul al III-lea din 2023, un apartament în Brașov pe Imobiliare.ro. Discutăm aici atât despre locuințe aflate într-unele dintre cele mai noi ansambluri rezidențiale dezvoltate pe plan local, cât și despre proprietăți din imobile construite înainte de anul 2000, conform datelor Imobiliare.ro Market 360 prezentate în cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB Brașov.

Cererea a crescut astfel cu aproape 20% doar de la un trimestru la altul și cu 11% față de perioada similară din 2022. Atunci, circa 9.200 de potențiali cumpărători și-au arătat interesul față de apartamentele din Brașov.

În intervalul ianuarie-septembrie, aproximativ 41% din totalul lead-urilor au venit pentru apartamentele cu 2 camere. Din totalul căutărilor realizate pe Imobiliare.ro, 27% au fost pentru apartamentele cu 3 camere, urmate de garsoniere cu 22%. Interesul cel mai scăzut a fost manifestat de către potențialii cumpărători pentru apartamentele cu 4 camere.

În 2023, oferta totală a ajuns în Brașov la o medie de 1.108 apartamente pe trimestru, în scădere cu 4% față de 2022. Numărul proprietăților nou intrate în piață este în ușoară creștere comparativ cu anul trecut.

Infografic: evoluție preț mediu/mp util, apartamente scoase la vânzare în Brașov, date Imobiliare.ro Market 360

Prețul mediu solicitat cumpărătorilor de către proprietari și dezvoltatori a crescut constant pe parcursul anului 2023 și a ajuns în trimestrul al III-lea la 1.643 de euro/mp util. În perioada similară din 2022, apartamentele din Brașov se vindeau cu un preț mediu de 1.560 de euro/mp util.

Vorbim, astfel, despre un avans cu 5% într-un an și cu 46% în intervalul 2019-2023.

Aproape 8.800 de potențiali chiriași și-au căutat, în trimestrul al III-lea din 2023, un apartament în Brașov pe Imobiliare.ro, indiferent de vechimea imobilului în care s-a aflat acesta. Cererea se menține, astfel, ușor peste valorile înregistrate în același interval din 2022.

Cei interesați de închirierea unui apartament în Brașov, fie el într-un ansamblu rezidențial finalizat recent, fie într-un bloc vechi, au avut de ales din 965 de proprietăți, aproape 650 dintre acestea fiind nou intrate în piață.

Oferta totală la închiriere este în scădere pe plan local, potrivit datelor Imobiliare.ro Market 360.

Infografic: evoluție prețuri chirii pentru apartamentele de închiriat în Brașov, date Imobiliare.ro Market 360

Pe fondul unei cereri în creștere și a unei oferte tot mai scăzute, proprietarii au majorat chiriile cu 12% în tot atâtea luni. În trimestrul al III-lea, suma medie plătită de un chiriaș în Brașov a ajuns la 436 de euro/lună. La începutul anului, acesta plătea în medie 411 euro/lună pentru un apartament.

Citește și: Dificultăți în imobiliare? Nu, doar oportunități pentru consultanții profesioniști

Citește și: „Cash is king” în Brașov. Zona investițională, avantajată de impactul noului aeroport pentru turismul local

Citește și: Grigorescu, APAIR – La câte crize am avut, piața imobiliară a rezistat foarte bine

Citește și: 2024, un an dificil în imobiliare. Muntean, iAdvise: Degeaba cresc prețurile, dacă scad tranzacțiile. E matematică simplă

Citește și: Principalii factori care vor pune presiune pe prețuri în 2024. Eventuala reconstrucție a Ucrainei poate avea un impact puternic