Light Dark

Cele mai multe tranzacții imobiliare sunt realizate cu cash în Brașov. Potențialul investițional pe plan local este unul ridicat, atât orașul, cât și împrejurimile sale urmând să beneficieze în următoarea perioadă de pe urma noului aeroport, care este și primul construit în România de la zero în ultimii 50 de ani. 

“În Brașov discutăm de achiziții cu credit undeva la 30% și de achiziții cu cash în jur de 70%. Foarte multă lume care a avut bani i-a plasat în zona de real estate, în condițiile în care avem o inflație care îi mănâncă și imobiliarele sunt un produs accesibil, pentru care tu ca și proprietar nu trebuie să ai foarte multă experiență cu cifrele pentru a face o achiziție bună”, a declarat Răzvan Calița, Managing Partner SVN România – Brașov, la evenimentul Imobiliare.ro HUB Brașov care a reunit aproape 300 de profesioniști activi în domeniu pe plan local.

Există două variante de exploatare pentru proprietățile rezidențiale cumpărate în scop investițional – închirierea pe termen lung sau în regim hotelier, iar noul aeroport internațional construit în Ghimbav, cu o investiție de aproximativ 140 de milioane de euro, va face cu siguranță diferența, în viitorul apropiat, mai ales pe plan turistic.

Sursă foto: Aeroportul Internațional Brașov//Facebook

Aeroportul va avea un impact, după părerea mea, undeva într-un an și jumătate, doi. Am adus niște branduri internaționale pe partea de operatori hotelieri. Nu le pot spune numele acum pentru că sunt confidențiale, dar vă pot zice că cel puțin trei branduri de operatori internaționali de 5 stele vor veni în Brașov” , a explicat Calița.

Sursă foto: Aeroportul Internațional Brașov//Facebook

Printre dezvoltatorii cu planuri ce implică investiții semnificative în împrejurimile Brașovului se numără, la ora actuală, Grand Development și Rock Development Holding.

Prima companie mizează pe proiectul Montebello Transylvania Resort și a anunțat la mijlocul lunii septembrie că urmează să investească un milion de euro în construcția unui centru de servicii și facilități în cadrul acestuia.

Montebello Transylvania Resort este un proiect de reconversie, construit pe raza localității Cristian, pe terenul unei foste fabrici de cărămidă, și include 47 de vile de tip chalet scandinav.

Investiția în proiect este de 12 milioane de euro, iar prima fază urmează să fie finalizată în noiembrie.

Rock Development Holding a obținut recent autorizația de construite pentru un proiect hotelier de 5 stele, primul de acest tip din Poiana Brașov. Investiția va ajunge în acest caz la 70 de milioane de euro pentru un hotel cu 120 de camere și o componentă de hotel branded residences cu 75 de unități. Acestea din urmă vor fi administrate de un operator hotelier internațional și vor fi primele din România care vor face parte dintr-un lanț de lux.

Printre brandurile hoteliere vehiculate că ar urma să intre pe piața din Brașov de anul viitor se află DoubleTree by Hilton și Ibis Styles.

Citește și: Ce spun datele despre evoluția pieței rezidențiale din Brașov?

Citește și: Grigorescu, APAIR – La câte crize am avut, piața imobiliară a rezistat foarte bine

Citește și: Dificultăți în imobiliare? Nu, doar oportunități pentru consultanții profesioniști

Răzvan Calița susține că în următorii 10 ani vom vedea o adevărată transformare în privința turismului local.

“Dacă e să comparăm Brașovul cu celelalte orașe mari, consider că acesta nu s-a dezvoltat în comparație cu Timișoara, Cluj-Napoca sau Iași. Acum este momentul Brașovului. Aeroportul și zona turistică vor crește foarte mult investițiile în acest oraș” , a mai adăugat el.

Citește și: Principalii factori care vor pune presiune pe prețuri în 2024. Eventuala reconstrucție a Ucrainei poate avea un impact puternic

Citește și: 2024, un an dificil în imobiliare. Muntean, iAdvise: Degeaba cresc prețurile, dacă scad tranzacțiile. E matematică simplă