Light Dark

Anul 2023 nu a fost unul ușor, iar 2024 se anunță, la rândul său, a fi unul destul de dificil pe fondul modificărilor fiscale ce urmează să intre în vigoare în următoarea perioadă. 

“Eu și anul trecut am fost pesimistul care a spus că urmează un 2023 foarte greu. Până acum, din păcate, s-a adeverit. Eu zic că la fel va fi și 2024. Noi putem să ne mințim, să fim optimiști cât vrem. Ce văd eu este că urmează un an 2024 greu. Am avut deja niște modificări fiscale la începutul anului acesta care au influențat destul de mult piața construcțiilor și piața imobiliară. Acum, se vor implementa noi măsuri fiscale ce vor avea un impact și mai puternic asupra pieței imobiliare”, a declarat Alexandru Muntean, Managing Partner iAdvise, în cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB organizat la Brașov care a reunit aproape 300 de profesioniști din real estate.

De la 1 noiembrie, scutirea de la plata CASS (contribuția de asigurări sociale de sănătate) pentru angajații din construcții va fi eliminată și nu se mai acordă nici scutire CAM (contribuția asiguratorie pentru muncă) pentru cei care lucrează în acest sector.

De la 1 ianuarie cota redusă de TVA pentru locuințe va creștere de la 5% la 9%, în cazul proprietăților cu o valoare de cel mult 600.000 de lei (echivalentul a circa 120.000 de euro) și o suprafață de cel mult 120 de mp. Se mai adaugă și un impozit de 0,3% pentru clădirile rezidențiale cu o valoare de peste 2,5 milioane de lei (echivalentul a circa 500.000 de euro) la diferența dintre valoarea impozabilă înregistrată la primărie și plafonul de 2,5 milioane de lei.

În Brașov, oraș în care își concentrează activitatea brandul iAdvise condus de Muntean, prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare este la ora actuală de 1.643 de euro/mp util, conform datelor Imobiliare.ro Market 360. Discutăm deja despre majorări cu peste 40% pe plan local în intervalul 2019-2023.

Infografic: evoluția prețului mediu/mp util în Brașov, apartamente vechi și noi, date Imobiliare.ro Market 360

“Este adevărat, există creșteri de prețuri. Întrebarea mea este – câți dintre voi ați avut creșteri de vânzări? Noi cred că suntem undeva la 35%-40% scădere ca număr de tranzacții comparativ cu anul trecut și undeva la 800.000 de euro încasați față de 2022 când am închis cu 1,21 milioane de euro. Suma aceasta nu arată că am tranzacționat mai mult. Avantajul nostru a fost, de fapt, că am avut două tranzacții însumând 20 de milioane de euro în Brașov. Altfel, probabil eram la 50% față de anul trecut”, a mai explicat Alexandru Muntean în cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB Brașov.

“Degeaba prețurile cresc cu 5%-10%, dacă scad tranzacțiile cu 20%-30%. Faceți un calcul. E matematică simplă, nimic altceva”, a concluzionat el.