Light Dark

Majorarea cotei reduse de TVA de la 5% la 9%, alături de eliminarea facilităților pentru angajații din construcții, dar și o potențială începere a reconstrucției Ucrainei în viitorul apropiat, reprezintă câțiva dintre principalii factori care vor pune presiune pe prețurile locuințelor în 2024.

Mulți dintre cei aflați deja în căutarea unei proprietăți rezidențiale se vor grăbi să-și finalizeze tranzacțiile sau, măcar, să plătească avansul până la finele lunii decembrie pentru a beneficia de actuala cotă redusă de TVA de 5%.

“Sfârșitul de an ar trebui să aducă o creștere din perspectiva noastră. Majorarea cotei TVA va împinge mai mulți cumpărători să facă achiziția în 2023”, a declarat Sorin Cristea, CEO Maurer Imobiliare, în cadrul evenimentului Imobiliare.ro HUB Brașov care a reunit aproape 300 de profesioniști din real estate-ul local.

Stocul disponibil de locuințe este și el destul de scăzut în Brașov, oraș în care dezvoltatorul are mai multe proiecte în portofoliu. Acest fapt poate, la rândul său, să aibă un impact la nivelul prețurilor.

În opinia sa, ne putem aștepta și la alte scumpiri în cazul în care războiul din Ucraina se sfârșește, iar reconstrucția țării vecine începe, în condițiile în care dezvoltatorii au din ce în ce mai multe dificultăți în a recruta toți angajații de care au nevoie, iar materialele nu sunt nici ele ieftine.

“Dacă vrei să angajezi oameni, îi găsești din ce în ce mai greu. Acesta este motivul pentru care apelăm la forță de muncă externă. Dacă începe reconstrucția, tot ce înseamnă cerere de forță de muncă și de materiale se va duce la cer”, a explicat Sorin Cristea.

Citește și: Ce spun datele despre evoluția pieței rezidențiale din Brașov?

Citește și: Grigorescu, APAIR – La câte crize am avut, piața imobiliară a rezistat foarte bine

Citește și: Dificultăți în imobiliare? Nu, doar oportunități pentru consultanții profesioniști

Nici planurile referitoare la eliminarea scutirii de la plata CASS a angajaților din construcții nu-i vor ajuta pe cei din domeniul dezvoltării imobiliare.

“Teama este că toate aceste subvenții din domeniul construcțiilor vor avea un impact direct în forța de muncă. Chiar dacă efectul nu va fi imediat, tot îl vom simți în 6-8 luni în creșteri de cost”, a explicat reprezentantul dezvoltatorului cu proiecte în șase orașe din țară și peste 10.400 de apartamente vândute în cei 15 ani de activitate.

Citește și: „Cash is king” în Brașov. Zona investițională, avantajată de impactul noului aeroport pentru turismul local

Citește și: 2024, un an dificil în imobiliare. Muntean, iAdvise: Degeaba cresc prețurile, dacă scad tranzacțiile. E matematică simplă