Noua Casă continuă și în 2023 cu un plafon de garanții de 1,5 miliarde de lei. Valoarea maximă a creditului rămâne nemodificată față de 2022. Anunțul a fost făcut de către Ministerul Finanțelor.
Pentru anul 2023 Ministerul Finanţelor a alocat un plafon de 1,5 miliarde lei pentru garantarea creditelor imobiliare în programul Noua Casă.
Finanțarea se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de:
- 66.500 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 70.000 euro, avansul solicitat fiind de 5%
- 119.000 euro – pentru locuințe al căror preț este de maximum 140.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%.
“Pentru al cincisprezecelea an consecutiv, Ministerul Finanțelor facilitează achiziția unei locuințe, alocând un plafon considerabil pentru garantarea creditelor imobiliare în cadrul acestui Program, respectiv 1,5 miliarde de lei. Propunerea de alocare de plafon pentru anul 2023 se bazează pe analiza comportamentului băncilor și beneficiarilor în anul 2022 și pe tendințele pieței imobiliare și a creditelor ipotecare previzionate pentru anul 2023,” se arată în comunicatul transmis de Ministerului Finanţelor.
Analiștii imobiliari se așteaptă ca primul semestru din anul 2023 să fie mult mai calm în ceea ce privește tranzacțiile. Totodată, aceștia anticipează că cererea va fi impactată de noile condiții de creditare, în contextul în care BNR a decis luna trecută majorarea dobânzii de referință cu 0,25%, până la 7%. Totuși, echilibrul dintre cerere și ofertă se va menține, ca urmare a ofertei scăzute din piață, atrag atenția analiștii.
Lansat în 2009 sub numele de Prima Casă, programul guvernamental a adunat până în prezent 330.875 de garanții și promisiuni de garantare acordate celor care au accesat finanțarea.
Citește și: Cererea pe segmentul chiriilor în creștere pe parcursul lui 2022. Ce se întâmplă cu oferta?
Citește și: De câți ani de muncă are nevoie un român pentru a deveni proprietar, fără finanțare de la bancă?