Light Dark

Artmark Historical Estate scoate la licitație Casa Cu Farmacie Gheorghe Hotăranu, pentru care estimează un preț de vânzare cuprins între 0,8 și 1 milion de euro.

casa cu farmacieLa intersecția străzilor Vasile Lascăr cu Maria Rosetti se află imobilul ce a adăpostit reședința și Farmacia Gheorghe Hotăranu. Imobilul, cu subsol, parter și trei etaje, a fost proiectat de arhitectul Statie Ciortan și construit de antreprenorul italian Ernesto Mazzolini, în anul 1925, fiind astăzi unul din ultimele exemple de imobile de locuit cu farmacie la parter din București. Imobilul prezintă elemente decorative originale care pot fi puse în legătură cu cele folosite de un alt celebru architect al stilului neoromânesc, Cristofi Cerchez: stâlpii balconului și ghivecele din ceramică smălțuită.

‘’Când cineva din generaţia mea evocă ce era farmacia de pe vremuri: cu «receptura» – locul de primire a reţetelor magistrale, «oficina»– unde se preparau medicamentele, cu balanţe şi greutăţi de mare precizie, mojare şi flacoane de toate soiurile şi «venena» – dulapul unde se păstrau sub cheie substanţele toxice, sticluţele pe care le primea pacientul, frumos etichetate, cu dopul învelit în hârtie cerată – îmi amintesc de îndată «Farmacia Hotăranu», una dintre cele mai vechi din Capitală. Trecută prin vâltorile istoriei – proprietate particulară, naţionalizată în 1949, redobândită astăzi – supravieţuieşte, păstrându-­se cvasiintactă la intersecţia străzilor Vasile Lascăr şi Maria Rosetti. Ar fi putut rivaliza (pentru arhitectura interioară), dacă edilii ar fi avut cultul conservării patrimoniului, cu Muzeul Farmaciei din Sibiu, unde la etajul clădirii a locuit însuşi Samuel Hahnemann…”, spunea Dr. Mihail Mihailide într-un articol intitulat “Exercițiu ilegal al medicinii, dar şi al farmaciei “din revista Viața Medicală, decembrie 2014.

Casa cu farmacie Hotăranu dispune de spații comerciale la subsol, parter, mezanin și etajul 1, în suprafață totală utilă de 247 mp și de încă 168 mp de spații cu potențială destinație de birouri sau locuință. Accesul către cele două tipologii de spațiu este atât separat, din exterior, cât și comun, prin interior.

Aflați AICI mai multe despre ”Casa cu farmacie”

Foto: Cristina Budușan