Light Dark

Estimarea făcută de către Artmark Historical Estate pentru prețul de vânzare al Casei Cotula din Constanța se apropie de prețul din 1922, doar că azi suma este exprimată în euro.

img_3729Construită în zona istorică a Constanței, în Peninsulă, Casa Cotula punctează perfect stilul și gustul arhitectural din epocă al protipendadei constănțene. Aici se construia, la începutul secolului XX, într-un stil eclectic, cu elemente neoclasice, imobilul de față.

Edificată la începutul secolului trecut pe un teren în suprafață de 324 de metri pătrați, cu o amprentă la sol de 153 de metri pătrați, o suprafață construită de 488 de metri pătrați și o arie utilă de 351 de metri pătrați, locuința avea inițial vedere spre mare, care astăzi este însă obturată de clădirile construite de-a lungul timpului.

Ridicată în preajma Cazinoului, în spatele Bulevardului Regina Elisabeta și aproape de Catedrala Sfinții Petru și Pavel, pe fosta stradă a Vânătorilor numărul 6 (astăzi str. Ion Theodorescu Valahu nr. 8), reședința are subsol, parter și două niveluri (etaj și mansardă), șase camere, patru băi și un foișor de 20 de metri pătrați.

img_3819

Probabil primul proprietar al imobilului, Adam Cotula vindea printr-un împuternicit casa în anul 1922, conform actului de vânzare din data de 16 iunie, obținând suma consistentă de 700.000 de lei. Astăzi, prețul de strigare la licitația organizată de către Artmark Historical Estate este de 550.000 de euro, iar prețul destimat de vânzare este cuprins între 600.000 și 650.000 de euro.

Adam Cotula, macedoromân educat în Constantinopol ca bursier al statului român, era la acea oră demnitar în cadrul Comisariatului României la Constantinopol, definind în bună măsura tipologia rezidentului peninsular de început de secol XX – diplomați, juriști, oameni politici sau antreprenori. Astăzi, casa aflată pe (fostă Vânătorilor 6) este consolidată, restaurată și finisată la standarde înalte, fiind potrivită, potrivit organizatorilor licitației, pentru sediul unei amnasade sau al unui consulat, pentru birouri, drept casă de vacanță, reședință unifamilială sau centru de evenimente.

Mai multe detalii și fotografii sunt disponibile AICI.