Fie că achiziționează în scop investițional, fie pentru uz propriu, un cumpărător de locuință va fi întodeauna interesat de costul încălzirii. Dacă nu este, ați face bine să-i atrageți atenția asupra acestor aspecte.
În cazul unei prime instalări de centrală termică, media investiției inițiale este de 8.200 de lei. Pe lângă prețul de achiziție al centralei termice, se adaugă costurile necesare debranșării, realizării instalației de gaz, cele pentru efectuarea instalației de încălzire (radiatoare, robineți, țeavă, etc) și costul aferent autorizării în momentul punerii în funcțiune. În condițiile creșterii investiției totale, perioada de amortizare va crește direct proporțional.
Amortizarea investiției nu durează la fel în toate piețele rezidențiale din România. Dacă vă desfășurați activitatea de broker imobiliar în Constanța, Arad, Iași, Timișoara sau Sibiu, îi puteți spune unui client care-și cumpără prin intermediul vostru un apartament cu două camere, de circa 60 de metri pătrați, că își va amortiza investiția în circa doi ani sau chiar mai repede.
În medie, românii plătesc circa 3.200 de lei pentru o centrală termică în condensare fie că vorbim de prima instalare sau de înlocuirea unui echipament de generație mai veche, potrivit unei analize realizate de Ariston Thermo România. Așadar, dacă luăm în calcul un apartament de două camere, de circa 60 mp, costul mediu efectiv de achiziție a centralei termice și prețul gigacaloriei pe plan local, locuitorii din orașele menționate mai sus își pot amortiza o astfel de investiție în circa dou ani.
Locuitorii orașului Constanța își pot amortiza banii investiți în achiziția unei centrale termice de apartament în circa un an, în timp ce locuitorii din Arad, Iași, Timișoara și Sibiu își pot recupera investiția în aproximativ doi ani. Perioada de amortizare diferă, de la oraș la oraș, în funcție de costul gigacaloriei stabilit de furnizorul local de energie termică și pornind de la un consum mediu de căldură și apă caldă menajeră de-a lungul unui an.
”Când ne referim la cele cinci orașe menționate mai sus, ulterior perioadei de amortizare, costurile de încălzire și apă caldă menajeră ce rezultă din folosirea unei centrale termice scad în medie cu 50% față de costurile aferente sistemului centralizat de încălzire. Reducerea substanțială a valorii facturilor este, de altfel, unul dintre principalele motive pentru care românii aleg să instaleze sisteme proprii de încălzire”, a declarat Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România.
În cât timp este recuperată investiția pentru întreaga instalație de încălzire?
Pornind de la costurile totale cu achiziția și instalarea centralei termice, locuitorii din Constanța își pot recupera investiția în circa trei ani, în timp ce locuitorii din Arad, Iași și Sibiu își amortizează investiția în aproximativ patru ani. Timișoara este orașul în care o investiție medie de 8.200 de lei se poate amortiza în aproximativ cinci ani.