Autor: Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro. Opinie publicată în cel mai nou raport Imobiliare.ro Market 360. DESCARCĂ AICI RAPORTUL.
„Piața imobiliară din România continuă să se confruntecu o serie de provocări și transformări, influențate atât de factori economici, cât și politici. După creșterile spectaculoase de prețuri din ultimii ani, există semne că…” – așa ar suna în 99% din cazuri răspunsul corect politic la orice întrebare despre tendințele pieței în 2025. Doar că din 2020 încoace, fiecare început de an pare să se repete, doar detaliile sunt diferite – pandemie, război, inflație, creșterea necontrolată a prețurilor, iar acum, amenințarea extremistă, iar genul acesta de răspuns, deși corect, s-a transformat în clișeu.
Să recurgem așadar la factorii obiectivi. Există câteva fapte certe, cu valoare de axiomă pentru piața rezidențială:
- Suntem în fața unor provocări de ordin politic care pot oricând să schimbe regulile jocului;
- Piața rezidențială este una dintre cele mai sensibile piețe la orice semn de instabilitate;
- Creșterile de preț liniare, de două cifre, din ultimul an nu au cum să fie sustenabile pe termen lung;
- Randamentele pe piața rezidențială sunt în scădere, chiriile neținând pasul cu creșterea prețului de achiziție;
- Nevoia de locuire în urbanul mare rămâne de necontestat;
- Oferta, pe segmentul nou, este în scădere;
- România are printre cele mai bune scoruri de accesibilitate, venit vs prețuri imobile.
În termeni sportivi, am spune că pare o remiză, în termeni economici putem aprecia că piața rezidențială din România se va afla într-un punct de echilibru, un echilibru delicat.
Ce spun datele
În trimestrul IV al anului 2024, oferta de proprietăți disponibile la vânzare a scăzut cu 13%, ajungând la aproximativ 101.000 de unități, în timp ce prețul mediu național pe metru pătrat a crescut cu 14%, atingând 1.710 euro/mp.
Bucureștiul se remarcă printr-o creștere de 10% a cererii totale, dar cererea a crescut în patru din cele șase mari orașe pe segmentul nou.
Oferta a scăzut în toate orașele mari, cu cea mai puternică reducere în București (-22%). Segmentul de locuințe noi a înregistrat o creștere a ofertei doar în Timișoara (+9%), nu întâmplător orașul cu cele mai accesibile locuințe din România, în timp ce Cluj-Napoca și București au avut scăderi semnificative. .
Și totuși, e un moment bun de achiziție?
Adaptabilitatea și inovația rămân aspecte cheie pentru agenți imobiliari și dezvoltatori deopotrivă,, în timp ce cumpărătorii ar putea avea șansa de a se afla în fața unor oportunități unice de achiziție, de tipul acelora care apar într-o perioadă imprevizibilă.
Scorul bun de accesibilitate, unde raportul venituri-prețuri rămâne favorabil, și a nevoii de locuire în marile centre urbane la care a contribuit și amânarea planurilor de achiziție din toți acești ani, cumpărarea unei proprietăți rămâne o decizie inspirată.