Light Dark

Dezvoltatorii români de locuințe și retailerii germani au fost cei mai activi cumpărători de terenuri în zona București-Ilfov pe parcursul anului 2020, potrivit raportului “Bucharest Land Marketbeat” realizat de compania de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

Datele centralizate cu privire la 27 de tranzacții cu terenuri de dimensiuni medii și mari indică faptul că volumul investițiilor realizate în terenuri s-a ridicat la 194 de milioane de euro în 2020.

S-a putut observa, astfel, o scădere cu 6,5% față de 2019, piața terenurilor fiind afectată în perioada celor două luni în care a fost instaurată starea de urgență, dar și de faptul că dezvoltatorii de birouri sau de hoteluri s-au aflat în expectativă și au fost mai puțin activi, potrivit companiei de consultanță imobiliară.

Suprafața cumulată a terenurilor tranzacționate se ridică la circa 193 de hectare, cele mai mari terenuri fiind achiziționate de către Dedeman și de către SIF Banat Crișana.

În primul caz este vorba despre un lot de 64 de hectare situat în Ștefănești, în apropierea parcului logistic WDP Park 2. În cazul celor de la SIF Banat Crișana este vorba despre platforma industrială IMGB din Berceni, care se extinde pe o suprafață de 54 de hectare.

Ponderea cumpărătorilor cu capital românesc s-a dublat față de anul precedent, până la 81%, iar focusul s-a mutat dinspre hub-urile de birouri, care au fost printre cele mai atractive în ultimii ani, către zonele periferice, unde valorile de tranzacționare sunt mai mici, potrivit datelor Cushman & Wakefield Echinox.

Impredictibilitatea cadrului legislativ general, dar și local, afectează imaginea pieței în special prin prisma investitorilor străini, mai menționează reprezentanții companiei de consultanță imobiliară.

“Piața terenurilor din București nu a fost niciodată lipsită de efervescență, astfel că după impactul amânării intempestive a deciziei de ridicare a plafonului pentru un TVA redus, dezvoltatorii au parte de noi surprize, respectiv suspendarea PUZ-urilor coordonatoare pentru cele 5 sectoare în care aceste regulamente urbanistice mai erau valabile”, a declarat Alexandru Mitrache, Head of Transactions, Land & Investment Cushman & Wakefield Echinox.

“Apreciem buna intenție a autorităților de a se asigura de luarea unor decizii corecte din toate punctele de vedere, dar este foarte important să se țină cont și de impactul economic al unor astfel de decizii și, mai mult, de impactul de imagine, pentru că astfel de decizii afectează stabilitatea pieței imobiliare din România”, a mai adăugat el.

Suspendarea PUZ-urilor coordonatoare pentru sectoarele 2,3,4,5 și 6 ar putea favoriza dezvoltatorii locali, care sunt mai flexibili și mai bine ancorați în mediul legislativ și urbanistic din România.

Piața ar putea primi un nou impuls pozitiv pe viitor în cazul reverinii asupra deciziei de amânare a aplicării cotei reduse de TVA la apartamentele noi cu prețuri de până la 140.000 de euro, apreciază Mitrache.

Citește și: #GALA2021 – Intră în cursa pentru cele mai râvnite premii dedicate dezvoltatorilor imobiliari. Proiectul tău merită să câștige!

Citește și: Prețurile apartamentelor s-au diminuat ușor în luna februarie. Tendința, mai accentuată pe segmentul nou

Citește și: Topul județelor unde s-au vândut cele mai multe imobile în februarie