Light Dark

Peste 24.000 de locuințe se află, în acest moment, în construcție în București și în împrejurimi, iar până la 20.000 dintre ele ar putea fi livrate chiar anul acesta, potrivit raportului “Romania Residential Market Genome 2021” întocmit de compania de consultanță imobiliară SVN România.

Dintre cele 24.000 de unități rezidențiale aflate în dezvoltare în București și în împrejurimile Capitalei, aproximativ 18.000-20.000 ar urma să fie finalizate în acest an, rezultatul urmând să depindă de gradul cu care dezvoltatorii își vor menține ritmurile actuale de dezvoltare și de ușurința cu care vor fi întocmite procesele de predare a lucrărilor, apreciază cei de la SVN România.

Acest volum de livrări ar urma să fie similar cu cel înregistrat în 2020, când în această zonă s-a înregistrat un record de locuințe finalizate, în ciuda pandemiei de COVID-19. În total, 20.733 de locuințe au fost finalizate anul trecut în regiune, număr în creștere cu aproximativ 40% față de 2019.

Contextul general dificil prin care trecem a avut un impact limitat asupra pieței rezidențiale, care a rezistat foarte bine șocului produs de efectele macroeconomice ale pandemiei COVID-19. S-au înregistrat creșteri ale tranzacțiilor în toate marile orașe din România, livrările au înregistrat noi recorduri în București, iar accesibilitatea achiziționării unei locuințe a ajuns la cel mai bun nivel din istoria recentă”, a declarat Andrei Sârbu, CEO SVN Româina.

“Astăzi, ne aflăm într-un moment mai bun comparativ cu cel în care eram acum un an, când actuala criză sanitară a debutat pe plan local. 2021 are deci premisele pentru înregistrarea unor noi rezultate bune”, a mai adăugat el.

Segmentul mass market, în continuare puternic

Oferta nouă de locuințe din 2021 va înregistra, în ansamblu, schimbări nesemnificative comparativ cu 2020.

Cea mai mare pondere de unități care vor fi finalizate în acest an în București și împrejurimi, circa 55%, se adresează segmentului mass market.

Acesta este caracterizat prin proiecte amplasate în marile cartiere ale orașului sau în zone mărginașe, ale căror prețuri de tranzacționare nu depășesc, de regulă, 1.300 de euro/mp util.

Aproximativ 8.300 de locuințe care urmează să fie finalizate anul acesta pot fi încadrate pe segmentul middle market, număr similar cu cel înregistrat în 2020.

Prețurile acestor unități se încadrează, în general, în intervalul 1.300 euro/mp util- 2.000 euro/mp util.

Segmentul middle market va continua să atragă și în 2021 o pondere semnificativă din livrările de locuințe, adaugă consultanții SVN România, în contextul în care veniturile populației au crescut constant în ultimii ani, iar cererea pentru locuințe cu un amplasament bun, în punctele cele mai importante ale marilor cartiere sau în zonele semicentrale și de nord, a continuat să crească.

Segmentul premium și de lux este așteptat să obțină anul acesta cele mai bune rezultate ale sale de până acum, cu un volum estimat de livrări de peste 700 de unități.

Este vorba despre locuințe amplasate în zona de nord a orașului, cu prețuri care pornesc de la 2.000 de euro/mp util.

În total, piața tranzacțiilor cu locuințe de lux atinge aproximativ 250 de milioane de euro pe an, conform estimărilor realizate de compania de consultanță imobiliară.

De câte salarii ai nevoie pentru o locuință?

Accesibilitatea achiziționării unei locuințe noi în București a ajuns la începutul acestui an la cel mai bun nivel al său de până acum.

În ianuarie 2021 erau necesare 99,6 salarii medii pe economie la nivel național pentru cumpărarea unui apartament nou cu 2 camere în București (suprafață utilă 50 de mp) sau de o perioadă de 8,3 ani.

Spre comparație, în martie anul trecut, momentul în care s-a și declanșat pandemia pe plan local, erau necesare 102 salarii, echivalentul unei perioade de 8,5 ani.

Citește și: Prețurile apartamentelor s-au diminuat ușor în luna februarie. Tendința, mai accentuată pe segmentul nou

Citește și: Circa 67.800 de locuințe, finalizate în 2020. Creștere înregistrată la nivel național în ciuda pandemiei

Citește și: Peste 2.500 de autorizații de construire, eliberate în ianuarie. Avans important față de 2020