Răzvan Cuc, RE/MAX: ”Ne așteptăm ca piața să se așeze”

Am stat de vorbă cu Răzvan Cuc, director regional RE/MAX România, despre cum va evolua piața rezidențială în următoarea perioadă.

Razvan Cuc, Director Regional REMAX RomaniaCPI: Cum credeți că va evolua piața rezidențială  în următoarele trei luni?

Până la finele anului vedem o stagnare a cererii și implicit a prețurilor, sau cel mult o continuare a creșterii cu un ritm ușor pe unele piețe.

CPI: Care este situația pe segmentul vânzărilor de locuințe în prezent și cum credeți că vor evolua în perioada următoare?

Dezvoltatorii sunt încă în proces de închidere a tranzacțiilor antecontractate prin programul Prima Casă și pare să se simtă o temperare a cererii, care ar putea fi pusă și pe seama perioadei ce concedii.

CPI: Cum simțiți efectele legii dării în plată și cum credeți că va afecta ea vânzările de locuințe din perioada următoare?

Având în vedere că băncile au lăsat garda jos în ce privește avansul minim acordat și unele dintre ele arată deschidere mai mare spre finanțare în condiții tot mai bune care stimuleze creditarea, ne așteptăm că piața să se așeze.

CPI: Care este situația pe segmentul chiriilor și cum credeți că va evolua ea în următoarea perioadă?  
Piața de chirii, în special în marile centre universitare și economice, va avea un vârf în perioadă de toamnă-la fel că în fiecare an. În plus, ca urmare a creșterii avansului minim pt creditare ce limitează totuși accesul la finanțare, tinerii care nu vor avea capitalul necesar pentru avans vor fi nevoiți să opteze pentru închiriere. Acest lucru va crește nivelul de cerere pe piața de chirii-influențând crescător prețurile. În aceste condiții poate apărea o nouă piață/oportunitate pentru dezvoltatori în viitorul apropiat-aceea a dezvoltării de proiecte în vederea închirierii.