Light Dark

Un român care câștigă salariul mediu pe economie trebuie să economisească un echivalent între șase și opt salarii anuale brute pentru achiziția unei locuințe, potrivit studiului publicat recent de Deloitte Property Index 2022, realizat în 23 de ţări din Europa.

Sursă foto: Deloitte Property Index 2022

Accesibilitatea unei locuințe se calculează ca număr de salarii medii brute anuale necesare pentru achiziționarea unei noi locuințe, cu o suprafață medie de 70 de metri pătrați în fiecare țară ce a intrat în studiu.

Astfel, potrivit datelor, un român trebuie să economisească un echivalent între șase și opt salarii medii anuale brute pentru a putea achiziționa o locuință. Cu toate că prețul apartamentelor din România este aproape cel mai mic dintre țările care au intrat în studiu, același număr de salarii trebuie să economisească și rezidenții din Letonia, Polonia, Regatul Unit, Bosnia și Herțegovina, Germania și Italia.

România – țara cu cei mai mulți proprietari. Locuințele românilor, în raport cu locuințele europenilor

Conform celor mai recente date, Republica Cehă poate fi luată în considerare drept țara cel mai puțin accesibilă din Europa în ceea ce privește achiziția unei locuințe, urmată imediat de Slovacia. Cumpărătorii din Republica Cehă vor avea nevoie în medie de 13,31 salarii anuale brute în vederea achiziționării unei noi locuințe, în timp ce slovenii au nevoie de aproximativ 12,76 salarii anuale brute pentru achiziționarea unei noi locuințe standardizate.

Slovacia a fost urmată de Serbia, unde este nevoie de 11,49 salarii medii brute. Cumpărătorii din Slovenia, Ungaria, Croația și Țările de Jos trebuie să pună deoparte între 8 și 10 salarii anuale brute pentru a cumpăra un nou apartament, iar în Danemarca, Portugalia, Belgia și Norvegia, cetățenii trebuie economiseasca între 4 și 6 salarii brute anuale.

Irlanda este țara în care trebuie să economisești cele mai puține salarii, mai precis 3.1. Totuși, în ciuda faptului că descoperim cele mai accesibile locuințe (3.1 salarii medii anuale brute), țara trece în prezent printr-o criza a locuințelor ca urmare a reglementării stricte a creditelor ipotecare, precum și a ofertei scăzute de proprietăți din piața imobiliară.

Accesibilitatea locuințelor din perspectiva capitalelor europene

Pe baza datelor din capitalele europene, cel mai puțin accesibil oraș în ceea ce privește achiziționarea unui nou apartament este Amsterdam, în Olanda (17,67 salarii medii brute anuale). În sondaj, Amsterdam a fost urmat de Praga, Bratislava și Belgrad.

În timp ce cetățenii din Praga și-ar putea permite un apartament nou propriu cu 15,34 salarii medii brute anuale, cetăţenii din Bratislava şi Belgrad trebuie să pună deoparte aproximativ 13.74 și 13,20. Dacă cetățenii din Copenhaga, Budapesta, Varșovia, Ljubljana și Londra (interior) caută un apartament nou, aceștia trebuie să economisească între 8 si 12 salarii medii brute anuale.

Locuințe mai accesibile găsim la Riga, Roma și Oslo, unde este nevoie de 6 până la 8 salarii medii anuale pentru achiziționarea unui apartament propriu.

Potrivit datelor recent publicate de Deloitte Property Index 2022, Dublin pare să fie cel mai accesibil dintre orașele selectate.

Citește și: Cum au evoluat prețurile apartamentelor în luna iulie. Creșteri versus scăderi în marile orașe

Citește și: Imobiliare.ro continuă diversificarea la nivel de portofoliu și dezvoltă în premieră o secțiune dedicată de proprietăți internaționale pentru investitorii români